Keresés
1O
Debrecen
2018.01.17., szerda (Antal, Antónia)

A fix traffipaxok miatt kevesebb a halálos baleset?

Offmedia- 2016.06.18. 05:27
453
A rendőrség legalábbis bízik benne.
Csökkent májusban a közúti balesetben elhunytak száma - közölte oldalán a rendőrség.  halálos áldozatszám terén mérhető, két hónapja tartó jelentős csökkenéshez minden bizonnyal a VÉDA fix ellenőrző pontjainak átadása is hozzájárult - vélekednek.

Az Országos Rendőr-főkapitányság összesítette a megyei rendőri szervektől beérkezett előzetes baleseti statisztikai adatokat. Ezek alapján arra jutottak, hogy idén májusban kevesebben vesztették életüket közútjainkon, mint az előző évek ötödik hónapjaiban bármikor.

Számokkal illusztrálva: 2016 május 1. és 31. között összesen 41 fő, 2015 májusában 56 fő, 2013 ötödik havában pedig 54 fő halt meg közúti közlekedési balesetben Magyarországon. Ennek megfelelően idén májusban a halálos áldozatszám 2015-höz képest 26,8 százalékkal, 2013-hoz képest 24,1 százalékkal csökkent.

Balesetek száma

Idén május végéig összesen 5 886 személysérüléses közúti balesetet regisztráltak az ország közútjain, amely csekély mértékű, 1,8 százalékos növekedést jelent a tavalyi év azonos időszakához képest. Amennyiben ezeket a baleseteket súlyossági fokuk szerint elkülönítjük, akkor az látható, hogy a halálos kimenetelű balesetek száma 12,7 százalékos, a súlyos sérüléses balesetek száma pedig 2,3 százalékos csökkenést mutat, és mindössze a könnyű sérüléses balesetek száma nőtt 4,4 százalékkal.

Balesetben sérültek száma

2016 első öt hónapjában a tavaly azonos időszakban mért 237 halálos áldozattal szemben 15,2 százalékkal kevesebben, összesen 201 fő szenvedett el halált okozó sérülést.

Ez azt jelenti, hogy idén május végéig 36 fővel kevesebb áldozatot követelt a közúti közlekedés, mint a tavalyi év azonos időszakában. A súlyosan sérült személyek számában 1,8 százalékos csökkenés (1 916 főről 1 882 főre), míg a könnyen sérültek számában 4,3 százalékos növekedés (5 384 főről 5 618 főre) történt.

A baleseti statisztika utóbbi két hónapban bekövetkezett kedvező változásához hozzájárult a VÉDA Közúti Intelligens Kamerahálózat fix ellenőrző pontjainak az átadása a rendőrség közleménye szerint. Ezek az új eszközök idén április 5-én kezdték meg üzemszerű működésüket. Az elmúlt időszakban a VÉDA rendszer kibővítésén túl nem történt semmilyen más jelentős intézkedés, vagy beavatkozás, amely ilyen rövid idő alatt ekkora hatás kifejtésére képes.

Forrás:police.hu
A VÉDA preventív hatását jól szemlélteti, hogy a halálos áldozatok száma már március közepétől látványosan csökkenni kezdett, azt követően, hogy az ORFK az éles működés megkezdését - az üzembe helyezés előtt két héttel - nyilvános sajtóeseményen jelentette be.

A rendőrség hozzáteszi, hogy a VÉDA áprilisi átadása óta a baleseti okok közt a gyorshajtások aránya is csökkent. Amíg február végén a személysérüléses balesetek okai között a gyorshajtások 36 százalékos arányt képviseltek, addig május végére ez az arány 31 százalékra esett vissza.

Hozzászólások