Keresés
-18O
Debrecen
2019.10.17., csütörtök (Hedvig)

Elkezdődött a 2017-es érettségi szezon

Offmedia- 2017.05.08. 11:29
1392
Zajlanak a magyar nyelv és irodalom írásbelik országszerte a középiskolákban. A hétfői vizsganapon csaknem 74 ezer diák tesz érettségit közép- és emelt szinten - közölte az Oktatási Hivatal.
A hivatal tájékoztatása szerint magyar nyelv és irodalomból középszinten 1167 helyszínen 71 954 vizsgázó, emelt szinten 47 helyszínen 1718 vizsgázó tesz érettségit.

A magyar nyelv és irodalom középszintű írásbelije 240 perces, ezalatt két feladatlapot kell megoldani. Az I. feladatlap megoldására 90 perc, a II. feladatlap megoldására 150 perc áll rendelkezésre.

Forrás:MTI/Balázs Attila
Középszinten a diákoknak elemezniük kell egy Petőfi imázsáról szóló interjút, illetve érvelés és gyakorlati szövegalkotás között választhatnak, ennek során egy 120-200 szavas szöveget kell előállítaniuk. Az érvelés feladatnál Tisljár Roland A humor szerepe és szerveződése a társas kapcsolatokban című doktori értekezésének egy részletét kapják, az abban szereplő állítást kell megerősíteniük vagy megcádolniuk - írja az Eduline.

A gyakorlati szövegalkotás részeként egy helyi közlekedési vállalat nyitott pozíciójára kell jelentkezni, ehhez kell motivációs levelet írni.

Az írásbeli vizsgafeladatok megoldásakor közép- és emelt szinten is helyesírási szótár használható, ebből vizsgatermenként legalább négy példány szükséges. A szótárról a vizsgát szervező intézmény gondoskodik.

A korábbi évek szabályozásával ellentétben a helyesírás és íráskép értékelésénél nem levonni kell pontokat, hanem a tartalom alapján elérhető 90 pont mellett a helyesírás és az íráskép alapján további 8+2 pont szerezhető mindkét szinten - közölte az Oktatási Hivatal.

Magyar mint idegen nyelvből középszinten 64 helyszínen 139 vizsgázó tesz érettségi vizsgát.

Hozzászólások