Keresés
1O
Debrecen
2018.01.17., szerda (Antal, Antónia)

Brutális gyilkosság: halálra verte újszülött gyermekét

Offmedia- 2016.04.29. 12:45
632
Tizennégy évet kapott a lány.
Borzalmas ügyben kellett ítéletet hoznia a Debreceni Törvényszéknek pénteken. A törvényszék előre kitervelten, különös kegyetlenséggel, tizennegyedik életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettében mondta ki első fokon bűnösnek I. rendű N. Szilvia és II. rendű S. Dávid vádlottakat. A bűncselekményt a II. rendű vádlott bűnsegédként követte el.

A vádlottak 2013 májusában ismerkedtek meg egymással. 2014 márciusának végén a lány terhességi teszt elvégzését követően tudta meg, hogy állapotos. Barátjával elhatározták, hogy semmiképpen nem tartják meg a gyermeket, minden körülmények között titokban tarják a terhességet, és minden olyan dolgot elkövetnek – és el is követtek -, ami a gyermekre ártalmas lehet. Az internetről tájékozódtak, hogy mi árthat egy magzatnak. A lány a szüleinek – akikkel egy háztartásban élt együtt Hajdúszoboszlón – sem merte elmondani, hogy terhes.

Abban bíztak, hogy halva születik

A terhes lány a próbálkozásaik ellenére sem vetélt el, s mivel kettejükön kívül senki nem tudott a lány állapotáról, megállapodtak abban, ha a gyermek mégis megszületik, és amennyiben élni fog, a lány vádlott meg fogja fojtani. A fiú megígérte, hogy mindenben segíteni fogja a lányt, de mindketten reménykedtek abban, hogy a gyermek halva születik.

Fotónk illusztráció
2014. július 8-án este nyolc óra körül a lány egyedül volt otthon, amikor a szülés megindult. Miután a fürdőkádban állva megszülte a gyermeket, brutálisan bántalmazta a csecsemőt, majd egy törölközőbe csavarta be, és a fürdőszoba padlójára helyezte. Mobiltelefonjáról negyed kilenc körül először édesanyját, majd a barátját hívta fel. Hazaérkezve a lány édesanyja értesítette a mentőket, akik bejelentést tettek a rendőrségre.

Nem tudták megmenteni az orvosok

Az orvosszakértői vélemény alapján a bíróság megállapította, hogy a bántalmazás és az élve született csecsemő halála között közvetlen ok-okozati összefüggés állapítható meg. A sérülések olyan súlyosak voltak, hogy a gyermek életét az idejekorán érkező szakszerű orvosi segítségnyújtás sem menthette volna meg.

A bíróság a büntetés kiszabásakor mindkét vádlott esetében enyhítő körülményként értékelte, hogy a tettüket fiatal felnőttként követték el, részbeni beismerő vallomást tettek. A lány vonatkozásában ugyancsak enyhítő körülményként vette figyelembe a bíróság a lány megbánó magatartását, miként azt is, hogy a történtek után a már meglévő személyiségzavara talaján súlyos fokú depressziós állapot alakult ki nála. A törvényszék a többszörös minősülés mellett súlyosító körülményként értékelte egyrészt az életelleni, hasonló bűncselekmények elszaporodottságát, másrészt, hogy a bűncselekményt a vádlottak védtelen, gyermekkorú közeli hozzátartozó sérelmére követték el.

Hozzászólások