Keresés
1O
Debrecen
2018.01.17., szerda (Antal, Antónia)

Egyre több külföldi jöhet hozzánk tanulni?

MTI- 2016.10.28. 12:03
587
A kormány szándéka, hogy növekedjen a külföldi felsőoktatásban tanulmányokat, résztanulmányokat folytató magyar diákok száma és emelkedjen a magyar felsőoktatási intézményekben tanuló külföldi hallgatók aránya - mutatott rá az oktatási államtitkár a Nemzetközi Alumni Találkozó második napján, pénteken Budapesten.
Palkovics László kifejtette: jelenleg a diákpopulációnak mintegy 10 százaléka tanul külföldön, ennek nőnie kell, 20 százalékra vagy még annál is többre.

Hozzátette: a felsőoktatási stratégia azt tartalmazza, hogy a külföldi hallgatók száma 2024-re 15 százalékra emelkedjen, most ez az arány 9 százalék.

A rendszerváltáskor, 1989-91 között mintegy 100 ezer hallgató járt a magyar felsőoktatási intézményekbe, majd rövid idő alatt ez a szám 450 ezerre nőtt. A korábbi elitoktatás nyitottá vált mindenki számára - állapította meg.

Szabó László, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára (b) és Palkovics László, az Emberi Erőforrások Minisztériumának oktatásért felelős államtitkára egy másik, korábbi eseményen
Forrás:MTI/Balogh Zoltán
Megjegyezte: demográfiai okok miatt a szám csökkenésnek indult, de 300 ezer körül stabilizálódott.

Az oktatási államtitkár értékelése szerint a felsőoktatási rendszer a legstabilabb rendszer volt, ami hozzájárult a társadalmi mobilitáshoz is, s képes volt arra is, hogy a létszámbeli ugrást kezelje, ami igen látványos fejlődést eredményezett. Rámutatott az elmúlt években a  nagyobb léptékű reformok megvalósultak, sebességváltás történt a felsőoktatásban.

A kihívások között említette a változások felgyorsulását. Két éve a migráció még nem volt tényező, mára a legfontosabb gazdasági és társadalmi kihívássá vált - említett egy példát.
Kitért arra is, hogy a most felsőoktatásba járó hallgatók kétharmadának olyan munkája lesz néhány évtizeden belül, amit ma még nem is lehet meghatározni.

A hallgatói létszám növekedésével ugyanakkor a tanár-hallgató közvetlen viszony megszakadt, és a bolognai rendszer sem támogatja a személyre szabott oktatást. Ugyanakkor erre a kapcsolatra szüksége van a hallgatóknak, erre megoldást kell találni - mutatott rá az államtitkár.

Palkovics László előadásában beszámolt arról a célkitűzésről is, hogy a teljes állami támogatás 10 százalékát kell kutatásra fordítani 2019-re, ehhez jönnek még további alapok.

A kétnapos alumni találkozót az egykor Magyarországon tanuló diákok számára rendezték meg, akik hazájuk politikai, üzleti, tudományos és kulturális életében meghatározó szerepet töltenek be.

Hozzászólások