Keresés
1O
Debrecen
2018.01.17., szerda (Antal, Antónia)

Egyre többen tanulnak egyházi iskolában

MTI- 2016.08.26. 14:00
353
De több az egyházi intézmények száma is.
Jelentősen emelkedett az egyházi iskolákban tanuló diákok száma az utóbbi hat évben - mondta Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára pénteken Debrecenben, egy tanévnyitón.

A Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye köznevelési intézményeinek tanévnyitó ünnepségén az államtitkár kifejtette: 2010-ben 112 ezer 500 gyermek vett részt egyházi oktatásban a köznevelés keretein belül, 2016-ban pedig már több mint 204 ezren végzik tanulmányaikat egyházi iskolában. Az egyházi intézmények száma is jelentősen, mintegy 60 százalékkal nőtt - tette hozzá.

Legtöbben, 108 ezren a római és a görög katolikus intézményekben tanulnak, a református iskolák tanulóinak létszáma pedig csaknem 50 ezer - közölte Soltész Miklós.

Hangsúlyozta: hatalmas az egyházi oktatási intézményekben dolgozó pedagógusok felelőssége, hiszen munkájukkal, viselkedésükkel mintát adnak diákjaiknak, oktatói, nevelői tevékenységük eredményessége a nemzetépítés, a magyarság és a kereszténység szempontjából is nagyon fontos.

Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy az egyházi iskolák alsó tagozatos tanulói is ingyen kapják a tankönyveket, az újabb, szeptemberi 3,5 százalékos béremelés pedig az egyházi intézményekben dolgozó pedagógusokat is megilleti.

Soltész Miklós felhívta a figyelmet arra is, hogy egyre többen jutnak ingyenes vagy támogatott étkezéshez, arányuk a közoktatásban már eléri a 67 százalékot.

A Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye nyolc közoktatási intézményében - Debrecenben, Nyíregyházán, Kisvárdán, Mátészalkán, Nyírbátorban, Egyeken, Geszteréden és Fülöpön - mintegy 3400 gyermek kezdi meg az új tanévet.

Hozzászólások