Keresés
-18O
Debrecen
2019.08.21., szerda (Sámuel, Hajna)

Ezer új futballpálya épült adókedvezményből 2011 óta

MTI- 2017.01.05. 10:00
834
A versenyengedéllyel rendelkező játékosok száma pedig megduplázódott.

Pancho Aréna Felcsúton
Forrás:Wikipedia
2011 őszén indult el Magyarországon a TAO-támogatási forma, amelynek keretében a vállalkozások dönthetnek úgy, hogy nyereségadójuk egy részét nem az adóhatóságnak fizetik be, hanem abból az öt látványsportágban - labdarúgás, kézilabda, kosárlabda, jégkorong és vízilabda - működő valamelyik sportszervezetet, vagy a sportági szakszövetséget támogatják az utánpótlás-nevelés, vagy a sportlétesítmények fejlesztése területén.

"A labdarúgásban évente 25-35 milliárd forintnyi támogatás érkezett a TAO-ból, a többi négy sportágban pedig összesen nagyjából ugyanennyi"  - fogalmazott Gudra Tamás, az MLSZ gazdasági igazgatója, aki úgy látja, sok hasznos fejlesztés történt az elmúlt öt évben, s a pályaépítések jelentős része az iskolák és az önkormányzatok segítésével, illetve használatára valósult meg.

A gazdasági igazgató szerint ez a világon egyedülálló sporttámogatási forma azért különösen fontos, mert szerinte a rendszerváltozás először történik sportlétesítmény-fejlesztés. A TAO-rendszerben az országos szakszövetségek feladata, hogy sportágukban ellenőrizzék a pénzek szabályszerű felhasználását, az MLSZ gazdasági vezetője szerint: "jó úton járunk, de azért elég sok szabálytalanságot is találtunk".

A magyar kormány 2017 júniusának végéig kapta meg az engedélyt az Európai Uniótól a TAO-ra, de már változatlan formában megkérte a hosszabbítást, s Gudra véleménye szerint valószínűleg meg is kapja majd az engedélyt. "Ha mégsem, akkor egy másfajta támogatási formát kell találni" - állapította meg Gudra Tamás.

Hozzászólások