Keresés
2O
Debrecen
2018.01.17., szerda (Antal, Antónia)

Figyelem, ez a telefonos csalás most a legnépszerűbb

Offmedia- 2016.09.01. 15:00
1000
Megszaporodtak a telefonos csalók Hajdú-Bihar megyében.
A tettesek legtöbbször mobiltelefon szolgáltató képviselőjeként hívják fel áldozataikat, akiket egy állítólagos nyereményről értesítenek - közölte a rendőrség. A csalók fantáziája széleskörű, sokszor adják ki magukat önkormányzati dolgozónak, vagy pénzintézet, nyugdíjfolyósító munkatársának és különböző történetekkel tévesztik meg kiszemeltjüket.

A nyeremény átvételének feltételeként szabják, hogy a telefonon keresztül kapott utasításoknak megfelelően, egy ATM-nél, telefonfeltöltést kell végrehajtani egy meghatározott számra. A kért feltöltések összege 5 000 forinttól akár 200 000 forintig is terjedhet.

Általában biztosítják a sértetteket, hogy a megadott számra feltöltött összeg, a nyereménnyel együtt, néhány perc múlva megjelenik a bankszámlájukon. A csaló a teljes bizalom elérése érdekében még arra is felhívhatja a figyelmet, hogy semmi esetre se árulja el az áldozat a bankkártyájának PIN kódját.

A megcsillogtatott nyeremény nagysága eddig több esetben alkalmasnak bizonyult arra, hogy a kételkedők bizalmát megnyerje, és a tranzakciókat végrehajtsák.

A Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság 6 tanácsa az ilyen esetek megelőzése érdekében:

  • Ne dőljünk be a csalóknak és figyelmeztessük erre idős rokonainkat, ismerőseinket is!
  • Ha nem vettünk részt nyereményjátékon, nem is nyerhetünk. Ne teljesítsük a telefonáló kérését! Írjuk fel a hívó nevét, telefonszámát!
  • Amennyiben részt vettünk játékon, tájékozódjunk a szervező honlapján, vagy központi telefonszámán!
  • Bankkártyánk adatait fokozott óvatossággal kezeljük; ne adjuk ki sem telefonon, sem közösségi oldalon!
  • Ha nálunk próbálkoznak a csalók, azonnal értesítsük a rendőrséget a 112-es központi segélyhívón!
  • Ha mégis megtörtént a baj, tartsuk meg a bankautomata által kiadott bizonylatot és adjuk át a rendőröknek! Ez később sokat segíthetünk a nyomozásban!

Hozzászólások