Keresés
-18O
Debrecen
2019.07.17., szerda (Endre, Elek)

Honosítás és vesztegetés: bíróság elé állhatnak a vádlottak

MTI- 2016.11.07. 11:16
667
Honosítási eljárásokkal kapcsolatos vesztegetés ügyében vádat emelt az ügyészség három emberrel szemben - közölte a fővárosi főügyész.
Az ügy első- és másodrendű vádlottja, két nő a munkája révén ismerte meg egymást, majd baráti kapcsolat alakult ki közöttük. Az elsőrendű vádlott a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal ügyintézője volt, feladatainak jelentős részét tette ki a honosítási eljárások megindításával, az erre irányuló kérelmekkel kapcsolatos ügyintézés. A másodrendű vádlott idegenrendészeti segítőként járt el külföldiek állampolgársággal kapcsolatos ügyeiben, a harmadrendű vádlott pedig az ő élettársa volt az elkövetés idején.

A vádirat szerint a másodrendű vádlott 2013 elején rábeszélte az elsőrendű vádlottat, hogy pénzért kedvezően járjon el olyan ügyfelek egyszerűsített honosítási ügyeiben, akik a jogszabályi feltételeknek nem feleltek meg, vagy azért, mert nem jelentek meg személyesen a hivatalban, vagy mert nem beszéltek magyarul. A másodrendű vádlott ezért a kérelmezőktől körülbelül 250 ezer forintot kért, és ebből ügyletenként 10-20 ezer, de legfeljebb 50 ezer forintot átadott a bevándorlási hivatal ügyintézőjének.

Az ügyfelektől a kérelmeket, valamint az egyszerűsített honosítási eljárás megindításához szükséges iratokat a másodrendű vádlott - többnyire a harmadrendű vádlott mint bűnsegéd közvetítésével és közreműködésével - juttatta el a bevándorlási hivatal ügyintézőjéhez, aki azokat a jogszabályi feltételek hiányában is iktatta, majd megindította az egyszerűsített honosítási eljárásokat.

A vádlottak a vád szerint 19 külföldi állampolgár egyszerűsített honosítási ügyében jártak el jogellenesen.

A Budapesti X. és XVII. kerületi ügyészség a három vádlottat bűnszervezetben elkövetett hivatali vesztegetéssel - az elsőrendű vádlottat a vesztegetés elfogadásával - vádolja, és végrehajtandó szabadságvesztés kiszabására tett indítványt - olvasható a főügyész közleményében.

Hozzászólások