Keresés
-3O
Debrecen
2018.01.16., kedd (Gusztáv)

Kiderült: a külföldön lévő magyar katonáknak sincs biztosításuk

Offmedia- 2016.07.04. 15:11
239
A honvédelmi miniszter a kormány elé viszi a biztosítás kérdését.
Téma lesz a Hortobágyon tragikusan meghalt négy tűzszerész ügye a keddi kormányülésen - tudta meg az Origo. A lap azt írja, Simicskó István honvédelmi miniszter kezdeményezi a katonák általános felelősség- és balesetbiztosításának bevezetését, amelyet még elődje szüntetett meg takarékosságból.

Forrás:MTI/Czeglédi Zsolt
Ahogyan arról hétfő reggel mi is írtunk, kiderült, hogy már négy éve nincs baleset- és felelősségbiztosításuk a magyar katonáknak. Hende Csaba minisztersége idején törölték el a biztosítást arra hivatkozva, hogy az addigi rendszerben aránytalanul magas biztosítási díjat kellett fizetnie a honvédségnek a katonák után, miközben csak kevés káresemény következett be. A nap folyamán azonban az is kiderült, hogy nemcsak az itthon, de a külföldi missziókban szolgáló katonáknak sincs biztosításuk, pedig azok sokszor veszélyesebb terepnek is számítanak, mint a hazai.

A reggeli hírre reagálva reagálva két ellenzéki párt, a DK és a PM is követelte a kormánytól: tegyék kötelezővé a katonák biztosítását.

A Honvédelmi Minisztérium közleményében kifejtette: korábban a honvédség rendelkezett biztosítási szerződéssel, de a biztosító által a káreseményre fizetendő összeg limitálva volt. Az eddigi káresetek nagy részében pedig - mint írták - a honvédség által fizetett összeg jóval meghaladta a biztosító által térített összeget. Ezen felül az évente a biztosítónak fizetett biztosítási díj nagyságrendekkel meghaladta a biztosító által ezen káresetekre teljesített kárszolgáltatások éves összegét. Így 2012. január 1-jétől a tárca nem rendelkezik az állománytagokra kiterjedő balesetbiztosítással - tették hozzá.

Megjegyezték, hogy az érvényben lévő jogszabályok alapján a Magyar Honvédség teljes kártérítési felelőséggel tartozik a szolgálat teljesítésével összefüggésben elszenvedett balesetekkel és betegségekkel kapcsolatban felmerült károkért. A honvédség köteles megtéríteni az állomány tagjának jövedelemveszteségét, a balesettel összefüggésben felmerült költségeit, vagyoni kárát és sérelemdíját is. Ezt a kártérítést egy összegben, illetve járadék formájában fizetik ki.


Hozzászólások