Keresés
-18O
Debrecen
2019.07.18., csütörtök (Frigyes)

Március 13-án választ államfőt az Országgyűlés

MTI- 2017.03.02. 14:29
602
Az Országgyűlés következő kéthetes ülésének utolsó napján, március 13-án választja meg Magyarország következő köztársasági elnökét.
A házelnök - parlamenti honlapon elérhető - napirendi javaslata alapján a négynapos ülés kezdetén hangozhatnak el az interpellációk és az azonnali kérdések. A képviselők kedden a tervek szerint tizennyolc előterjesztésről szavaznak. Több nemzetközi szerződés kihirdetése mellett ekkor dönthetnek például a déli határzár szigorításáról, valamint a nagypéntek munkaszüneti nappá nyilvánításához kapcsolódó törvénymódosításokról, illetve a jegybank 2015-ös tevékenységéről szóló beszámoló elfogadásáról.

A Fidesz kitart Áder János jelenlegi köztársasági elnök mellett
Forrás:MTI/Koszticsák Szilárd
A szerdai napirenden kizárólag az igazságügyi miniszter büntetőeljárásról szóló törvényjavaslatának általános vitája szerepel. A parlament a jövő hét utáni hétfőn választhat köztársasági elnököt a következő öt évre.

A Fidesz-KDNP Áder János jelenlegi államfőt jelöli a tisztségre, míg az ellenzék a Jobbik kivételével Majtényi László volt ombudsmant, az Eötvös Károly Intézet elnökét támogatja.

Az államfőválasztás elején a két jelölt 15-15 percben felszólalhat. A képviselők ezt követően titkosan adhatják le szavazataikat. Az első forduló akkor eredményes, ha az egyik jelölt kétharmados támogatást szerez. Eredménytelenség esetén második szavazást tartanak, amelynek végén az a jelölt válik államfővé, aki - a voksok számától függetlenül - a legtöbb szavazatot kapta.

Hozzászólások