Keresés
4O
Debrecen
2018.01.19., péntek (Sára, Márió)

Meghekkelte a Neptunt egy egyetemista

Offmedia- 2016.04.14. 08:58
394
Egyetemisták elektronikus számláit csapolta meg éveken keresztül egy volt hallgató a Miskolci Egyetemen.
A 34 éves férfi még hallgatóként hozzájutott több mint ötven hallgató úgynevezett Neptun-kódjához és személyes adataihoz - mondta az MTI-nek Martossy György, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Főügyészség szóvivője. A Neptun a magyar egyetemek számítógépes rendszere, ezen keresztül történik a hallgatók adminisztrációja, tanulmányi ügyeik intézése, de az itt vezetett elektronikus számlákról történik a tandíjak, vizsgadíjak, egyéb költségek fizetése és ide érkeznek az ösztöndíjak is.

A vádlott, aki évekkel korábban végzett a gazdaságtudományi karon, a megszerzett kódok alapján megfejtette az azokhoz tartozó jelszavakat, így be tudott lépni az egyes hallgatók saját felhasználói felületére.

"Hogy ne legyen feltűnő a tevékenysége, a jelszót rövid időre megváltoztatta, majd az egyéni számlákon lévő, úgymond maradványösszegeket a saját bankszámlájára utalta, majd a jelszót visszaállította az eredetire, így az adott hallgatót nem zárta ki a rendszerből". A maradványösszegek a végzős hallgatók számláin voltak, általában pár száz vagy ezer forintos tételek - ismertette Martossy György.

Mivel a férfi egyszerre csak kis összegeket utalt át, sokáig nem is tűnt fel a tevékenysége. 2012 és 2014 között összesen mintegy hatvanezer forintot szerzett meg ily módon. "Tevékenységére" úgy derült fény, hogy az egyik hallgató megnézte korábbi Neptun egyenlegét és észlelte az idegen belépést. Ezután a bank és az egyetem segítségével tárták fel az összes esetet - mondta a szóvivő.

Hozzászólások