Keresés
2O
Debrecen
2018.01.17., szerda (Antal, Antónia)

Minden harmadik magyar gyereket bántalmaznak

Offmedia- 2016.06.10. 03:00
180
Mégis tabu téma ez ma Magyarországon.
A gyerekeket érő fizikai, érzelmi és szexuális bántalmazás minden harmadik gyermek életében előfordul, mégis tabu téma Magyarországon, aminek következményeire és kezelésére a Debreceni Egyetem Magatartástudományi Intézetének kutatói irányították rá a figyelmet - írja az unideb.hu.

Felnőttkori daganatos, légzőszervi vagy a májat érintő megbetegedéseket, alkohol- és drogproblémákat, a szexualitást kedvezőtlenül érintő következményeket, erőszakos és deviáns viselkedést, valamint pszichés betegségeket egyaránt okozhat, ha gyermekként valakit rendszeresen bántalmaznak. Ennek leggyakoribb formája a családon belüli erőszak.

Forrás:Pixabay
- Bántalmazásnak számít, ami akadályozza a gyermek érzelmi, kognitív és társas fejlődését. Az abúzus érzelmi, fizikai és szexuális egyaránt lehet. Gyermekkorban azonban sokszor ki sem derülnek a legkisebbek ellen elkövetett sérelmek: titkolja a szülő, a gyerek pedig védi őket, hiszen nem akar idegen otthonba kerülni. Becslések szerint a gyermekbántalmazási esetek csupán néhány százalékából válik gyermekjóléti- vagy büntetőügy – magyarázza Kuritárné Szabó Ildikó, a Debreceni Egyetem Magatartástudományi Intézetének tanszékvezetője, klinikai szakpszichológus.

Hozzászólások