Keresés
-18O
Debrecen
2019.05.22., szerda (Júlia, Rita)

Szuperbaktériumok söpörnek végig a magyar kórházakon

MTI- 2017.01.16. 08:22
1197
Külföldről érkezett baktériumklónok miatt szaporodnak a multirezisztens, vagyis a legtöbb antibiotikumnak ellenálló baktériumok okozta kórházi fertőzések - írta a Magyar Nemzet hétfői számában Füzi Miklós mikrobiológus, az Országos Epidemiológiai Központ korábbi vezetőjének egy tekintélyes amerikai szakfolyóiratban nemrég publikált kutatására hivatkozva.
Füzi Miklós és csapata annak akart utána járni, hogy mi okozza valójában az MRSA (Methicillin-rezisztens Staphylococcus aureus) baktérium által okozott fertőzések egyre gyakoribb előfordulását.

"A kutatások során megállapítottuk azt is, hogy az MRSA esetében egy olyan antibiotikum-csoport, a fluorokinolon miatt válnak ellenállóvá a baktériumok, amelyeket döntően az egészségügyi intézményekben használnak. Tovább ront a helyzeten az is, hogy az így létrejött szuperbaktériumok ellen csak elképesztően drága, akár több százezer forintos gyógyszerek lehetnek hatásosak, illetve olyan antibiotikumok, amelyeknek súlyos mellékhatásai vannak" - mondta a lapnak a mikrobiológus.

Hangsúlyozta, hogy a szuperbaktériumok által okozott fertőzéseket sokkal nehezebb kezelni, mint a gyógyszerre érzékenyebb fajták által kiváltottakat. Ha azonban a problémát okozó antibiotikum számát csökkentenék ott, ahol a szuperbaktériumok elterjedtek, és csak abban az estében használnák őket, ha arányuk alacsony, akkor könnyebb volna gyógyítani a fertőzötteket is - hívta fel a figyelmet a kutató.

Hozzászólások