Keresés
-18O
Debrecen
2019.10.20., vasárnap (Vendel)

Tanulmány kellene az óraátállításról?

MTI- 2016.10.20. 09:05
633
A VOSZ főtitkára a politika helyett a tudományt választaná a kérdésben.
Politikai indítvány helyett a Magyar Tudományos Akadémia bevonásával, tudományos tényekkel alátámasztott tanulmányt kellene készíteni az óraátállítás ügyében Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkaáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) főtitkára szerint, aki a Magyar Nemzetnek nyilatkozott a témában.

A lap csütörtöki számában megjelent cikkben a főtitkár arról beszélt, ha kiderül, hogy a vállalkozások számára előnyös volna egész évben a nyári időszámításban maradni, "érdemes lépni". Hozzátette ugyanakkor, hogy 1980 óta elfogadta a magyar társadalom az évi kétszeri óraátállítást, ezért az eltörlése melletti érveknek "sziklaszilárdnak" kell lenniük.

A lap megkereste a Mavir Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt-t is, amely közölte, becsléseik az óraátállítással a magyar fogyasztók évente négy-ötmilliárd forintot takarítanak meg villamosenergia költségeikből.

Hétfőn a Jobbik egyik országgyűlési képviselője az óraátállítás megszüntetésére vonatkozó határozati javaslatot nyújtott be az Országgyűlésnek, amelyet a költséghatékony termeléssel és a lakosság mentális egészségének javulásával indokolt. Az indítvány szerint a jövőben a nyári időszámítás lenne a kötelező.

Idén az őszi óraátállítás október 30-ra esik, ekkor a nyári időszámítás szerinti hajnali három órakor egy órával vissza kell állítani az órát.

Hozzászólások