Keresés
1O
Debrecen
2018.01.17., szerda (Antal, Antónia)

Terrorelhárítók, túszok, bírók - ilyen egy bírósági gyakorlat

Offmedia- 2016.09.02. 12:26
659
TEK-esek mutatták meg a bíróknak, mit kell tenniük, ha túszul ejtik őket.
Izgalmas féléven van túl a Debreceni Ítélőtábla: a saját ügyeik mellett a debreceni táblabírák 2016-ban is besegítenek a Fővárosi Ítélőtáblának. 2017 szeptember 30-ig 100 polgári és 40 büntető ügy befejezését fogják elvégezni.

A Debreceni Ítélőtábla továbbra is ellát regionális oktatási feladatokat, szervezi a törvényszéki bírák továbbképzését és segíti az egységes jogegységi gyakorlat kialakítását. A szakmai képzések mellett az ítélőtábla szervezésében a Terrorelhárítási Központ a bíróságok biztonságáért címmel rendeztek képzést Budapesten. Az országban először a Debreceni Ítélőtáblán 2015-ben tartott rendezvény tapasztalatai alapján merült fel az igény arra, hogy a bírákat tájékoztatni kell arról, hogyan tudnak fellépni a bíróságon belüli lehetséges erőszakos cselekményekkel szemben.

Dr. Balla Lajos a Debreceni Ítélőtábla elnöke és Dr. Kahler Ilona a Debreceni Törvényszék elnöke
Forrás:offmedia.hu
Az ország bíróságairól érkező 59 bírónak és 46 igazságügyi alkalmazottnak a TEK szakemberei többek között arról tartottak interaktív előadást, hogy hogyan lehet egy kiszámíthatatlan szabályok szerint működő szituációból sikeresen kiszabadulni. Az előadások után egy szimulált túszhelyzetben vehettek részt a bírák. Ezzel kapcsolatban a TEK szakemberei felhívták a figyelmet, hogy a rendőrség és az arra kiképzett szervezet feladata megoldani a túszhelyzetet, a túsznak pedig egyetlen dolga van csak, túlélni a szituációt.
A Nyitott Bíróság program iránt változatlanul nagy az iskolák érdeklődése. A statisztikai adatok szerint 2015. december végéig az ítélőtábla munkatársai perszimulációkon, osztályfőnöki órákon, intézménylátogatásokon, csaknem 1000 diákot tájékoztattak a bírósági rendszer működéséről, a jogkövető magatartás fontosságáról, valamint a jogi pálya lehetőségeiről.

A minél színvonalasabb és tartalmasabb tájékoztatás érdekében a Debreceni Ítélőtábla és a Debreceni Törvényszék 2015 decemberében együttműködési megállapodást kötött az Ifiházzal, aminek köszönhetően még több diákot tudnak 2016-ban bevonni a programba, amiben eddig 350 diák vett részt.

Az Ítélőtábla elnöke, Dr. Balla Lajos utalt arra is, hogy nem fognak unatkozni, hiszen hamarosan egy olyan ügyet tárgyalnak, amiben több mint 300 vádlott van. Lapunknak azt mondta, nem tart attól, hogy ne oldanák meg a szituációt, hiszen tárgyaltak már 200 vádlottas ügyet, az aulában pedig ennyien elfértek.

Hozzászólások