Keresés
1O
Debrecen
2018.01.17., szerda (Antal, Antónia)

Tovább zuhanhat a hazai oktatás színvonala?

MTI- 2016.08.25. 12:27
385
Nem vár sok jót a szakszervezet a következő tanvétől.
Bár a kormány igyekezett megnyugtatni a társadalmat, de a közoktatás átalakítását szorgalmazó szakmai javaslatok közül, amelyeket többek között a PDSZ, a Tanítanék mozgalom fogalmazott meg, gyakorlatilag nem valósult meg semmi - fejtette ki Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke csütörtöki tanévkezdés előtti sajtótájékoztatóján.

Értékelése szerint a családok terhei jelentősek, a családtámogatások, gyes, gyet előrehozott kifizetése álmegoldás, és nem jelentenek megoldást a tartós tankönyvek sem. A támogatások nagyobbak is lehetnének, ha nem mindenkinek válogatás nélkül osztogatnák ingyen a tankönyvet - jegyezte meg. Nem érkeztek meg mindenhová a tankönyvek, így jónéhány általános iskolába, középiskolába és a szakképzésbe sem - említette meg.

Kitért arra is, hogy nem csökken a tanítási órák száma, a 30 perces óra szintén nem jó eszköz. A tananyag csökkentése, a diákok és pedagógusok óraszámának csökkentése hozhat eredményt, ezek az elmúlt időszak legjelentősebb követelései voltak - mutatott rá a szakszervezeti vezető.

Mendrey László ellentmondásosnak tartotta az órakedvezmény biztosítását az osztályfőnöknek, munkaközösségi vezetőknek, mert ezek kiadása esetén veszélybe kerülhet a szakos helyettesítés megszervezése. Új álláshelyek biztosítására is szükség lenne - közölte.

Nem látszik megoldás a pedagógus munkát segítők bérkérdése ügyében, a kétszer 35 ezer forint és a jövőre ígért 10 százalékos béremelés kevés.

A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ esetében a 198 tankerületből 58 tankerületi központ kialakítása nem csökkenti a központosítást, nem látszik az adósság újra keletkezését megakadályozó változás - sorolta.

Kitért arra is: a gimnáziumi képzés a legnépszerűbb, a szakgimnáziumok azonban már jelentősen le vannak maradva, a szakképzésben minden második hely üresen marad. A szakgimnáziumok és a szakképzés átalakítása ugrás a sötétbe - fogalmazott, hozzátéve: nincsenek kidolgozott tantervek, nincsenek tankönyvek, a természettudományok összevont oktatása nincs megoldva.

Az érdekvédő ugyanakkor üdvözölte azt a rendeletmódosítást, hogy a hét évvel az öregségi nyugdíj előtt állókat átsorolják a pedagógus 2. kategóriába.

Arról, hogy ősszel mi várható, folytatódnak-e a demonstrációk, azt mondta: semmi okuk, hogy kizárólag azzal törődjenek, amire felesküdtek. Egészen biztosan várhatók megmozdulások, demonstrációk, az egyeztetés és a tervezés folyik - közölte. Szavaiból kiderült, hogy erre "a plakátkampány alatt" várhatóan nem kerül sor.

Hozzászólások