Keresés
-18O
Debrecen
2019.11.20., szerda (Jolán)

Ami ma a Halott Pénz, az a Rapülők a '90-es években

Offmedia- 2017.03.21. 13:06
1322
Áj láv jú címmel hozták össze a Rapülők az idei nagykoncertjüket, amit a budapesti fellépés után Debrecenbe is elhoznak.
A '90-es évek egyik legsikeresebb hazai formációja, a Rapülők tavaly nyáron jelentette be, hogy egy szuperprodukció erejéig ismét összeállnak. Budapesten az Arénában két, egymás követő este adtak koncertet, április 22-én pedig az Áj láv jú című bulijukat a debreceni Főnix Csarnokba is elhozzák. Az eseményt beharangozó keddi sajtótájékoztatón a Rapülőket Geszti Péter és Berkes Gábor képviselték.

Geszti Péter, illetve Szombati Zsolt, a Best FM programigazgatója
Forrás:offmedia.hu
„Az egész Rapülők véletlenül jött létre: elkezdtünk dalokat írni, amelyeket rap stílusban képzeltünk el a '90-es évek elejének hiphop zenéjének a hatására. Egy ideig oda akartuk adni nálunk fiatalabbaknak, de hónapokon keresztül nem találtunk olyanokat, akikkel elégedettek lettünk volna. A többiek először azt javasolták, legyen egy szólólemezem, de mondtam, hogy ezt egyedül nem vállalom. Végül ebből az egészből lett egy zenekar, de megbeszéltük, hogyha nem megy jól, akkor gyorsan befejezzük. Onnan tudtuk, hogy sikeres, amit csinálunk, hogy a Nyugati pályaudvar előtt a hamis Szandi kazetták mellett a mi felvételeinket is árulták” - idézte fel Geszti Péter a kezdeteket.

Berkes Gábor, Geszti Péter, Szombati Zsolt
Forrás:offmedia.hu
Ami ma a Halott Pénz vagy a Wellhello, az volt a '90-es években a Rapülők. Az akkori fiatalság ugyanúgy rajongott Geszti Péterékért, mint ahogyan most a fentebb említett zenekarokért – mondta Szombati Zsolt, a Best FM programigazgatója. Hozzátette, ma is rendszeresen játszanak slágereket a Rapülőktől, amiket nem csak nosztalgiából hallgat az idősebb generáció, hanem a mostani fiatalokat is megragadja mind az időtálló dallam, mind a kreatív dalszöveg – tette hozzá.

Geszti Péter örült a fenti hasonlatnak, azt mondta, mindkét zenekart szereti és emlékezteti kicsit a korai Rapülőkre. „Ha Debrecenbe jövünk, akkor viszont a Tankcsapda városáról beszélünk, akiket nagyon-nagyon bírunk. Különösen azért, mert a szövegeik majdnem olyan jók már, mint a Rapülőké” - viccelődött. A Tankcsapda sikeréről még annyit mondott, hogy az együttes megmutatta Magyarországnak, hogy nem csak Pécsről, hanem Debrecenből is lehet sztárnak lenni.

Forrás:offmedia.hu
Kilenc hónapig dolgoztak azon a showműsoron, amit februárban bemutattak az Arénában; a debreceni koncert érdekességét az adja, hogy szinte egy az egyben ugyanazt a produkciót tudják itt bemutatni, mint a fővárosban. Azt is mondta, hogy tucatnyi szakember dolgozik azon, hogy elhozzák azt a „brutális” technológiát, illetve pont emiatt a próbák is újrakezdődtek, hiszen nem csak a látványelemek, hanem Tóth Gabi, Tóth Vera, de Szolnoki Péter is itt lesznek. „Abban hiszünk, hogy minden koncerten ugyanúgy meg kell küzdeni az emberek szeretetéért és elismeréséért” - fogalmazott Geszti.

Elárulta, hogy Berkes Gáborral megállapították, hogy „a Rapülők még sohasem volt olyan jól összerakva, mint most”. Mármint úgy, hogy azon felül, hogy a '90-es évek bulihangulatát megidézik, „egy olyan érzelmi hullámvasútra sikerült ráültetni a közönséget, amiben ugyanúgy megjelennek a komoly hangulatok, mint a vidámság, a szabadság, ami annak idején minket is jellemzett” - tette hozzá.

Forrás:offmedia.hu
A Rapülők koncert nosztalgiára épül, de rengeteg munka – és persze pénz – van abban, hogy ez az érzés a mai követelményeknek megfelelő showműsornak feleljen meg, ahol mind a látvány, mind a hangzás azt szolgálják, hogy a közönség boldogabban mehessenek haza a koncertről. „A nosztalgia önmagában nem elég. Bár nagyon klassz érzés, de szerintünk európai szintű műsort kell csinálnunk ahhoz, hogy a mostani Rapülők méltó legyen egykori híréhez. Debrecenben pedig ehhez minden adott lesz” - mondta egyfajta asr poeticaként.

Képünk balján Átányi Ajtóny, a Fórum bevásárlóközpont igazgatója
Forrás:offmedia.hu
Berkes Gábor kiegészítette, hogyha a műsor jellege, tartalma ugyanolyan komolytalan lesz, mint amilyenek ők maguk, de a produkciónál nem engedték meg maguknak ezt a fajta lazaságot, azt mondja, hogy az előadás minden egyes részében vérprofi lesz.

Forrás:offmedia.hu
Az Arénához képest persze a Főnix Csarnok mind méreteiben, mind struktúrájában különbözik az Arénától, így az egész műsort ehhez kell majd igazítani. „Engem minden technológia csak addig érdekel, ha abban segít, hogy megteremtsük a koncert érzelmi univerzumát. Nem a méret a lényeg, hanem az, hogy ezek az eszközök hozzájáruljanak ahhoz, hogy mindenki jól érezze magát és boldog legyen. Hogy mind a zenét, mind a show-t élvezzük” - fogalmazott Geszti Péter hozzátéve, hogy szerinte rajtuk kívül magyar előadó még nem költött annyit hazai koncertre, mint amennyit ők. „Hiszünk abban, hogy a showbizniszben az a klassz, hogy megtiszteljük a nézőt azzal, hogy a maximálisat kihozzuk egy-egy buliból” - zárta szavait.

Hozzászólások