Keresés
-18O
Debrecen
2019.11.20., szerda (Jolán)

Titkos szobakoncertek világszerte – már Debrecenben is

Offmedia- 2017.02.22. 08:40
1734
Koncertek terén nehéz nem észrevenni a fejlődést Debrecenben az elmúlt években, a különböző klubok és szórakozóhelyek rendszeresen elhozzák a legnépszerűbb mainstream és a feltörekvő underground zenekarokat hétről hétre. Most azonban valami igazán új dologgal rukkol elő egy újonnan alakult és nagyon lelkes szervező csapat.

A Sofar Sounds nem más, mint egy szobakoncert-kezdeményezés, amely tényleg egy szobából indult, viszont napjainkban már a világ számos nagyvárosában jelen van. New York, Lisszabon, London, Bombay - csak négy abból a több mint 300 városból, ahol imádják ezeket az intim, emberközeli koncertsorozatot. Az események presztízsét jól jelzi, hogy az egyik londoni kiadáson már olyan világsztár formáció is fellépett, mint a Bastille.

A Sofar Sounds lényege, hogy olyan terekben jelenik meg a zene, ahol korábban nem: bármely szoba, iroda, nappali, könyvtár vagy épp hátsó kert helye lehet a varázslatnak. És mi ebben a varázslat? Olyan különleges koncerteket kapunk, amelyek csak akkor és ott hallhatóak annak a pár embernek, aki a limitált férőhelyre befér. A belépést követően pedig átveszi az uralmat a „pure music” - nincs más, csak a hallgató és a zene. Fülelés, koncentrálás, átszellemülés.


A szervező csapat garantálja, hogy a debreceniek sem fognak csalódni. Olyan fellépőkre lehet számítani, akik valóban varázsolnak a hangokkal. Lesznek ismert és még sosem látott-hallott zenészek egyaránt. A stílus mindegy, egy dolog közös: alázat a zene iránt az előadó és a hallgatóság részéről egyaránt.

A Sofar Sounds titka, hogy sosem tudható előre, kit fog a közönség hallani. Az információ apránként jut el a jelentkezőkhöz, fokozva az izgalmakat. Először csak az események időpontja lát napvilágot, a helyszínről közvetlenül az esemény előtt már csak azokat értesítik, akiknek sikerült regisztrálniuk. Végül az is kiderül, hogy kiket lehet meghallgatni, de sokszor ez csak az esemény napján, esetleg a helyszínen történik meg.

Debrecen egy nagyon rangos, a világ szinte összes fontos városát tömörítő nemzetközi közösséghez csatlakozik ezzel a kezdeményezéssel, ahhoz azonban, hogy a globális varázslat tartósan jelen legyen, szükségesek azok az elkötelezett zenekedvelők, akik közönségként, vagy akár a közeljövőben befogadó helyszíngazdaként jelentkeznek és életben tartják a Sofar szellemiségét a városban.

Az első Sofar koncertre 2017. március 22-én, szerdán kerül sor a városban. Hogy hol lesz, és kik lépnek fel, az természetesen még nem publikus. A zeneszeretők, a potenciális fellépők és azok, akik szívesen adnák oda a szobájukat, irodájukat vagy egyéb helyszínűket egy-egy alkalomra, valamennyien a sofarsounds.com weboldalon tudnak regisztrálni és Debrecen aloldalán találják meg az aktuális információkat.

Hozzászólások