Keresés
-18O
Debrecen
2019.10.17., csütörtök (Hedvig)
  • Főoldal
  • Gasztro
  • A bakator nyomában – újra csúcson lehet az érmelléki bor?

A bakator nyomában – újra csúcson lehet az érmelléki bor?

Offmedia- 2017.04.05. 05:06
1744
Debrecen is támogatja a Bihardiószegen májusban megrendezendő Bakator bor- és gasztrofesztivált. De mit is érdemes erről tudni?
Érmellék évszázadokig vezető fajtája a bakator volt, amiből az 1800-as években fehér aszúbort is készítettek. Ez minőségében a tokaji aszú után következett, és írásos nyoma is van annak, hogy 1872-ben a kínai császár ebből 200 üveggel rendelt.

Forrás:Somló Samu
Trianon után azonban Érmellék borászata háttérbe szorult. 2012-ben a bakator „végvárából”, a Szatmár megyei Avasújvárosból, Bartos István borásztól hoztak Bihardiószegre bakator oltványt, amiből megkezdték - ahogy Bihardiószegen mondják - a visszaörökítést. 2013-ban el is ültették az első ezer úgynevezett piros Bakator-venyigét.

Forrás:Somló Samu
Bihardiószeg szeretné felhívni a figyelmet az érmelléki borokra, így május 27-28-án megrendezi a Zichy kastély kertjében a Bakator bor-és gasztrofesztivált. A szervezők azt remélik, hogy a fesztivállal sikerül felhívni a borszerető nagyközönség figyelmét arra, hogy akár Debrecenből, akár Nagyváradról érdemes felkeresni az Érmelléki borvidék pincéit és megkóstolni a fehér és vörös boraikat.

Pincészetek, amelyeket nem érdemes kihagyni Bihardiószegen

A Kun család tulajdonában van jelenleg Bihardiószeg legrégebbi pincészete. Kun Barna és Karola igazi szenytélyként tekintenek a birtokukra és a pincéjükre. Elmondták, hogy Karola édesapja vásárolta meg a pincészetet néhány évtizeddel ezelőtt, ami a férfi 2008-as halála után lett a Kun házaspáré. „Édesapám úgy halt meg, hogy a pince kulcsát odaadta édesanyámnak, hogy erre nagyon vigyázzon. Amikor édesanyám ezt megígérte, apám azután halt meg” - emlékezett vissza párás szemekkel Karola.

A Kun házaspáré Bihardiószeg legrégebbi pincészete
Forrás:Somló Samu
Fábián Tibor, a Fábián Pincészet tulajdonosa már tizenéves korában „belekóstolt” a borászatba, dolgozott a megyei borászati cégnél, de saját borászata csak 17 éve van. Figyelmeztetett arra, hogy az itteni talaj miatt savasabbak a borok, de egyébként jó a föld, és van is elég napfény ahhoz, hogy jó borokat lehessen csinálni.

Balra Fábián Tibor borász, jobbra Mados Attila, Bihardiószeg polgármestere és borosgazda
Forrás:Somló Samu
A környék egyik legfiatalabb borászatát, Heit Lórándékat sem érdemes kihagynia annak, aki erre jár, a család 1981-ben vásárolta meg Bihardiószeg leghíresebb pincesorán, a Padalja tessék soron a sárga agyagos löszbe fúrt úgynevezett lyukpincét. Heit Lóránd érdeklődésre elmondja, a sor sokat sejtető neve nem a véletlen műve: állítólag a helyi gazdák egymást gyakorta betessékelték a pincéikbe, és a borozgatás során a „pad aljára” kerültek. A család szőlőültetvényén található a Szent Orbán-tábla, ami a szőlősgazdák védelmezőjét ábrázolja. A bakator (amely egyébként Széchenyi István kedvenc bora is volt) visszaörökítését a Heit család kezdte el 2013-ban.

A polgármesteri hivatal felújítása során egy 60 éves bakator szőlőfürtöt találtak, amit most nagy becsben őriznek
Forrás:Somló Samu
Több száz gazda foglalkozik borászattal Érmelléken, zömében kistermelők – ezt már Bihardiószeg polgármestere, Mados Attila mondta el, aki egyébként maga is szőlőtermelő borosgazda, hozzátéve, hogy Érmelléknek és Bihardiószegnek is kitörési lehetőség lehet a borászat, amire az elmúlt években már kiemelt figyelmet fordítanak. Bízik a bakator felvirágoztatásában, szeretné, hogy ismét a térség vezető bora lehessen.

Bor- és gasztrofesztivál

Május 27-28-án a bihardiószegi Zichy kastély igazi különlegességet tartogat a borkedvelők számára: ekkor lesz ugyanis a Bakator bor- és gasztrofesztivál, ahol végig lehet kóstolni Érmellék legjobb borait, meg lehet csodálni a felújított kastélyt, lesznek kézműves portékák és házi finomságok, bográcsgulyásfőző-verseny, de kastélykerti mulatság is. Fellép többek között a Szalonna és Bandája, Racka Jam, Kerekes Band, Debrecen Dixieland Jazz Band.

Nézd meg galériánkat is! (Somló Samu fotói)

Hozzászólások