Keresés
-18O
Debrecen
2019.10.17., csütörtök (Hedvig)
  • Főoldal
  • Gasztro
  • Cukormennyország: megérkezett a fagyival töltött kürtőskalács Debrecenbe

Cukormennyország: megérkezett a fagyival töltött kürtőskalács Debrecenbe

Somló-Bakos Dalma- 2017.04.07. 19:23
27027
Nutellával, lekvárral, tejszínhabbal, csokival, vagy gyümölccsel kéred?

A helyre bejelentés nélkül érkeztünk, senkinek sem mondtuk, hogy újságírók vagyunk, a fogyasztásunkat saját zsebből fizettük.

A fagylalttal töltött kürtőskalács nem annyira új találmány, az édes ízek szerelmesei egy jó ideje már Budapesten is kipróbálhatták ezt a tömény élvezetet, de Debrecenben még csak most pénteken nyitott az első ilyen hely, a Kürtöske'hely.

Forrás:offmedia.hu

A délután 3 órás nyitásnál leginkább tinik toporogtak a sorban – hiába, a felnőttek többségének ilyenkor még javában tartott a munkaideje. A sor a Piac utcán is állt, de bent a dolgozók nagyon pörögtek, így nem volt olyan vészes, mire kivártuk a sorunkat.

Amikor sikerült belépni az ajtón, rögtön megcsapott minket az émelyítően édes illat, ami az egész helyet belengte. A berendezés egyébként ízléses, a természetes fa és a piros színek dominálnak, kellemes a hangulata, akár randihelynek is simán el tudnánk képzelni.

Várakozás közben Papp László polgármestert és Barcsa Lajos alpolgármestert szpottoltuk, valószínűleg őket is a kíváncsiság hajtotta a szomszédos városházától. Ők azonban nem álltak be a sorba, csak gyorsan csekkolták a környezetet és megnézték az árlapot és mentek is tovább, így nem tudtuk őket kifaggatni, hogy milyen extrákkal is ennék a kürtőskalácsot.

Lufikkal hívja fel az emberek figyelmét a nyitásra
Forrás:offmedia.hu

Elnézve a lehetőségeket, ha valaki minden extrát kér, akkor valami egészen brutális cukorbombát lehetne bevinni a szervezetbe, így mi azért – bármekkora is volt a kíváncsiságunk – türtőztettük magunkat, és a lehetőségekhez képest próbáltuk ésszel összeválogatni a hozzávalókat.

A kürtőskalácsot helyben sütik, de kiszolgálásnál már nem a forró terméket kapjuk meg - rontaná is az élményt, ha a belekerülő fagyi pillanatok alatt elolvadna. A kalácsot tölcsér alakúvá formázzák, hogy a töltelék benne maradjon.

Egyikünk kürtőskalácsát fahéjas cukorba forgatták, vanília fagyival és karamellás öntettel tömték meg. A másikunk „sima” kürtőskalácsot kért, vagyis hogy nem kérte, hogy extraságokba forgassák bele. Nem árt tudni, hogy a „sima” is cukorban van meghempergetve, így nem kell attól tartani, hogy önmagában a kürtőskalács nem lesz elég édes. Ebbe még eperdarabok és csoki-vanília fagyi került, öntet nélkül. A két kürtőskalácsért így kereken 2000 forintot fizettünk.

Forrás:offmedia.hu

A dolgozók egyébként kedvesek, de értelemszerűen túl sokat nem tudtak foglalkozni egy-egy vendéggel, hiszen rengetegen álltak sorban megkóstolni az édességet, de úgy tippeljük, hogyha már nem tart az újdonság varázsa, akkor jobban lesz idejük a vaciláló betérőkre is.

Szerencsére volt helyünk, így az emeleten egy bájos kis zugban le tudtunk ülni. A berendezés itt is hangulatos, vannak nagyobb asztalok baráti társaságoknak, de kisebb, „elbújós” részek is a szerelmeseknek.

Forrás:offmedia.hu

Ami elsőre feltűnik, az az, hogy minden asztalra ki van készítve egy-egy tekercs papírtörlő, amire később szükségünk is volt. Bízunk abban, hogy ez nem csak a nyitásnak köszönhető, hanem később is odafigyelnek majd arra, hogy ez legyen, különben elég mocskosan fogunk majd távozni.

Megettük
Forrás:offmedia.hu

A karamellás öntet és a fagylalt is nagyon finom volt, az eperdaraboknak pedig volt ízük, nem csupán jól néztek ki. Maga kürtőskalács – amit a helyszínen sütnek folyamatosan – szintén kellően édes, kívül ropogós, belül pihe-puha, mint ahogyan a nagykönyvben meg van írva.

Társaságoknak
Forrás:offmedia.hu

Mivel tényleg egész szolidak voltunk (hamarosan rátérünk arra, hogyan lehet variálni az édességet), ezért sokkal kellemesebb ízvilágot kaptunk a vártnál. Nem volt nehéz, megterhelő, tömény, de aki éppen erre vágyik, megkaphatja azt is.

Mi mennyi?

Az alap kürtőskalács 400 forint, az extrákkal pedig olyan határokat lehet feszegetni, amit talán elképzelni sem tudtunk korábban. A kalács meghempereghet cukros fahéjban vagy kakóban 50 forintért, belülről pedig nutellás vagy házi lekváros kezelést kaphat 200 forintért. Vaníliás, csokis-vaníliás, epres-tejszínes vagy citromos csavaros fagyit kérhetünk bele (450 Ft), fájós torkúak ennél kicsit kevesebbért helyben készült tejszínhabal bolondíthatják meg. Édességeket, gyümölcsöket kérhetünk pluszban, legvégül pedig nyakon öntik nekünk csoki-, eper- vagy karamell öntettel, esetleg csokireszelékkel – már ha kérjük plusz 50 forintért.

Csokit is pakoltathatunk rá, ha még nem lenne elég édes
Forrás:offmedia.hu

Látható tehát, hogy össze lehet hozni egy annyira masszív édességet, hogy egy egész éves cukoradagot magunkba vigyünk, de azok is megtalálják a számításaikat, akik sokkal visszafogottabban habzsolják az élvezetet.


A Kürtöske'hely kávékínálatában megtalálni a ristrettót, az espressót, de a melange-ot is, mi azonban inkább arra bíztatunk mindenkit, hogy egy óriási adag vízzel készüljön, mert ennyi tömény édes íz után egy liter folyadékot gond nélkül le lehet küldeni.

Meghitt sarok pároknak
Forrás:offmedia.hu

Kürtöske'hely
Debrecen, Piac u. 20.

Kapcsolódó híreink:

Hozzászólások