Keresés
-18O
Debrecen
2019.10.20., vasárnap (Vendel)

Ellepték a disznóságok Debrecen főterét

Offmedia- 2016.04.11. 12:23
659
Rengeteg finomság volt a Mangalica Fesztiválon a hétvégén.
25 évvel ezelőtt a debreceni Tóth Péter tenyésztő társaival összegyűjtötte a még fellelhető mangalicákat az országban. Tóth Péter, a Mangalicatenyésztők Országos Egyesületének (MOE) elnöke negyedszázada Debrecenből irányítja a szervezetet, s munkájuk eredményeként ma már 70 ezer mangalicát értékesítenek évente. Ráadásul a tavaly hungarikummá választott debreceni páros kolbász két fajtájának is mangalica az alapanyaga.

Debrecen elkötelezett a kiváló minőségű termék mellett, ezért tavaly megalkották a páros kolbász kódexet, s mindent megtesznek azért, hogy a debreceni páros nemzetközileg is elismert minőségi termék legyen - mondta Papp László polgármester.

Forrás:facebook.com/mangalicafestival
248 mangalica-tenyészet van egyébként az országban, a regisztrált tenyészkocák száma 9600. A tenyésztők zöme családi gazdaság, átlagosan 40 kocát tartanak, de van mintegy 150 tenyésztő, aki 10-20 közötti kocaállománnyal kiegészítő tevékenységként foglalkozik.
A hétvégi debreceni mangalicafesztiválon tenyésztők kínálták az általuk készített finomságokat, de mangalicából készült készételeket is kóstolhattak az érdeklődők.

(MTI)

Hozzászólások