Keresés
-18O
Debrecen
2019.11.19., kedd (Erzsébet)

Íme a nagy borteszt: így iszunk mi, debreceniek!

Offmedia- 2016.11.30. 12:27
1558
Nemrég lezárult a Borháló Nagy Bor Tesztje, amire közel 1500 válasz érkezett debreceni és környéki borkedvelőktől. A kérdőív eredménye azért tanulságos, mert országos és regionális képet kaptunk arról, hogy is viszonyulunk Bacchus italához, megtudhatjuk, hogy hol, mennyiért és miért vásárolunk Debrecenben borokat.
Nézzük tehát a nem reprezentatív kutatás eredményeit.

1. Minden életkorban nyerő(?)

Megjegyzendő, hogy a kitöltők között minden életkor képviselőit megtaláltuk a 18 évestől a 75 évesig. Tehát már rögtön elmondhatjuk azt, hogy bizony a borfogyasztás kortól függetlenül mindenkit érint és érdekel. Jól látszik azonban, hogy akár a jó bornak, úgy az ízlésnek is érnie kell, így a 45-55 éves korosztály vásárol a legtöbb bort, szorosan őket követve helyezkedik el az 55-65 éves és a 35-45 éves korcsoport. Hol vannak a fiatal felnőttek ebben a mezőnyben?

Mondhatnánk, hogy 18 éves korban inkább a mennyiség, mint a minőség számít, még nincs összehasonlítási alap, és nincs saját kereset sem, de mégis elgondolkodtató, hogy a 25-35 év közötti korcsoport is nagyon gyengén szerepelt a tesztben. 25 év felett már ki kell alakulnia a felelős alkoholfogyasztásnak, és a borok közötti különbségek észlelésének a rutinja, sőt, férfiak és nők már saját maguk által megkeresett pénzt költik a minőségi életre. Ezek szerint az igényes, minőségi borok tudatos vásárlása és fogyasztása számukra még mindig nem tartozik a rutinfeladatok közé. Szomorú ez, hiszen a jó bor már régen nem a sznobkultúra része. Épp úgy szeretünk jókat enni, finomakat, sőt szépeket főzni, mint egy-egy gyümölcsös illatú, kellemes ízű pohár bort elfogyasztani kísérőnek, avagy csak úgy egy meghitt téli estén.

2. Kóstolta már?

Arra a kérdésre, hogy hányszor járnak a megkérdezettek borkóstolókra, borokat bemutató rendezvényekre, szintén lesújtó válaszok érkeztek. A kitöltők legnagyobb része évente egyszer, míg valamivel kisebb csoportja évente két-három alkalommal jár el bort kóstolni.

Azok száma, akik havonta beiktatnak egy boros fogadást, igen csekély. Pedig Debrecenben havonta minimum egy borkostóló mindig van, amelynek ára 2500-3500 Forint között szokott lenni, cserébe viszont 8-10 féle bort ismerhetnek meg az ide látogatók, kapnak kiflikarikát, sajtot, rengeteg érdekes információt a borokról, és még kedvezményekben is részesülnek egy-egy palack megvásárlásakor a résztvevők.

3. Ha elfogynak a készletek...

A borvásárlások gyakorisága már egy kicsivel előnyösebb képet mutatott a közösségről, ugyanis itt a kitöltők 70 százaléka azt mondta, hogy havonta minimum egyszer vásárol bort, de az is előfordul, hogy háromszor is kosarába kerül az itóka.

De hol teszik ezt meg? A legtöbben még mindig a hiper- és szupermarketek választékát részesítik előnyben. A nagy bevásárlóközpontok mellett egyetlen egy elfogadható érv áll, mégpedig a „mindent megkapok egyhelyen". De tegyük a szívünkre a kezünket, és valljuk be, hogy nem 1-2 perc alatt választunk bort a kínálatból, mivel sokszor fogalmunk sincs a tartalmáról, és a legtöbb esetben egy jól dizájnolt címke dönti el, hogy mi kerül az asztalra.

A hosszas hezitálást felválthatná egy kellemes hangulatú borszaküzlet, ahol szakképzett, segítőkész eladók várják azt, hogy a kezdő vagy éppen már haladó borkedvelőknek a segítségére legyenek. De ezekkel az előnyökkel a megkérdezetteknek mindössze 6 százaléka él.

4. Mennyi is az annyi?

Palackonként a mindennapi fogasztásra elköltött összeg sok esetben 400-800 forint közé esik. Ez nemcsak pénzkidobás, hanem súlyos egészségre káros hatásai lehetnek rövid- és hosszú távon is a rossz minőségű borok fogyasztásának.

Sokan 1500 forint környékén határozták meg a saját részre történő borvásárlást, ez már egy jobb arány, hiszen ennyiért már jó fehér borokat és rozékat is el lehet csípni, ha figyelmesek vagyunk, és a szaküzletek is állandó akciókkal kívánják felhívni a figyelmet egy-egy népszerűbb vagy újabb nedűre.

Ajándék bornak ne nézd a fogát. Kis parafrázis, de ár szempontjából a karácsony közeledtével aktuális kérdés, hogy mennyit költünk ajándék borra. Erre a kérdésre a válaszadók már majdnem fele 2500 forint fölé helyezte a mércét, legtöbben 3-5000 forintról vallottak, de akad, aki 20 000 forintot is elkölt, amikor meglep valakit.

5. Miben értünk mindannyian egyet?

A kérdőív kérdéseire adott válaszok legegyhangúbb eredménye, hogy 18-80 éves korig a bor adta élményért fogyasztjuk a nedűt, mindenki keresi az ízeket, az illatokat, a pluszt, amit egy jó vacsorához adhat, vagy a kellemes kísérőt egy hosszú beszélgetéshez.

Hozzászólások