Keresés
-18O
Debrecen
2019.11.14., csütörtök (Aliz)

Márton-napi libalakoma a Kossuth téren

Offmedia- 2016.11.10. 11:02
1960
2016. november 11-13., Debrecen, Kossuth tér
Forrás:pixabay.com

1171-ből származik az első írásos feljegyzés, amely a Márton-napi libalakomáról szól.

November 11. (Márton nap) jeles dátum a népi kalendáriumokban: ekkora híznak meg a fiatal libák, érik meg az újbor, ez az utolsó vásári nap. Elterjedt népszokás Márton napján, vagy ehhez kapcsolódóan libát sütni. Márton az új bor bírája is, ilyenkor ugyanis már iható is. A Márton-napi lúdpecsenyés vacsora végén kiforrott újborral szokás koccintani, ezt hívják Márton poharának. Szent Márton napja jelentette a paraszti év végét, a népszokás szerint ilyenkor zárták le az éves gazdasági munkákat, és ekkor vette kezdetét a természet téli pihenő időszaka. A cselédek ilyenkor kapták meg évi bérüket és hozzá ráadásként egy nyáron felhizlalt libát.

A hagyományokhoz híven Debrecen és Eger összefogásával a cívisvárosban a Márton-napi lúdpecsenye mellé bort is kóstolhatnak a Kossuth térre kilátogatók. Az immár hagyományos gasztronómiai esemény jó alkalom arra, hogy a híres és közkedvelt egri borvidék évről – évre még közelebb kerüljön a szép borokat szerető debreceni közönséghez.

A Márton-napi libalakoma egri borcsillagokkal elnevezésű kulturális és gasztronómiai programot a hétvégén már nyolcadik alkalommal rendezi meg Debrecen és a hevesi megyeszékhely közösen. Szokás szerint az idei rendezvényen is Debrecen felel majd a legkülönlegesebb libaételekért (ludaskása, hagymás libamájcsíkok, libatoros káposzta, libakolbász) Eger pedig a legfinomabb borokat biztosítja.

A két város közös programját idén is számos debreceni és egri zenekar és művészeti csoport előadása színesíti majd, így kínálva igazi kikapcsolódást az egész család számára.


Hozzászólások