Keresés
-18O
Debrecen
2019.11.20., szerda (Jolán)

Titkolják, mit választott a zsűri a város borának

Offmedia- 2016.12.08. 01:14
1599

Megválasztották Debrecen 2017-es város borát, de még nem árulták el, melyik nyert.

Szerdán választotta meg a szakmai zsűri, hogy melyik bor kaphassa meg 2017-ben a Debrecen város bora címet.

Januárban rendezik meg a város jótékonysági bálját, nem sokkal ez előtt fogják leleplezni Debrecen 2017-es borait – mondta Papp László polgármester. Nagyon komoly presztízsértéke van annak, hogy Debrecen város mely borokat választja a város boraivá, tette hozzá.

Forrás:offmedia.hu
Számokban ez egyébként így néz ki: 2015-ben (ez volt a második év, amikor megválasztották a város borait) 31 fehér- és 19 vörösboros nevezés érkezett. A tavalyi 50-hez képest idén azonban már összesen 94 (ebből 41 fehér) „versenyző” volt a borok között, amelyek esélyesek lehettek a város bora címre.

Az eddigiekhez képest újdonság, hogy az eddig megszokotthoz képest 2017-ben az egy fehér- és az egy vörösbor mellett egy prémium fehérbor, valamint egy prémium vörösbor is viselheti a város bora megtiszteltetést. A prémium borokról azt mondta Papp László, hogy olyan árfekvésűek, amelyek szinte mindenki számára elérhetőek, ugyanakkor rendkívül magas minőséget képviselnek. Igaz, a szervezők eredeti szándéka szerint csak egy prémium kategóriájú bort választottak volna, de mint a polgármester elmondta, annyira erős volt a mezőny és olyan jó minőségű nevezések érkeztek, hogy inkább ebben a kategóriában is két győztest hirdetnek.

94 bor közül választotta ki a zsűri a 4 legjobbat
Forrás:offmedia.hu
Horváth Lajos, a HBZ Zárcentrum és a Borudvar tulajdonosa azt mondta, hogy a szerdai versenyen vakkóstolással és teljes titokban értékelték a zsűritagok a borokat. Meghatározták, hogy a kóstolás sorrendje és a pontrendszer hogyan is történjen.

A zsűriben helyet foglalt Horkay András, az Országos Borszakértő Bizottság elnöke, Bárdos Sarolta borász, Szik Mátyás, örökös magyar sommelier bajnok, Schneider Miklós, a Magyar Sommelier Szövetség főtitkára, Vincze Béla, borász, illetve Benedek Péter borász is.

Papp László és Horváth Lajos
Forrás:offmedia.hu
„Gördülékeny volt a kóstolás, és csak egyetlen egy olyan tétel volt, ahol hibával találkoztunk” – mesélte Horváth Lajos. Tavaly egyébként Szőke Mátyás Paskomi Chardonnay (2013-as évjárat) és Bolyki János cabernet franc (szintén 2013-as évjárat) voltak az év borai. Papp László hozzátette, hogy a debreceni éttermekben is fogyaszthatóak voltak ezek a borok, ők maguk pedig a városba látogató, magasabb rangú delegációk vezetőinek ajándékoztak ezekből a borokból.

Hozzászólások