Keresés
-18O
Debrecen
2019.09.23., hétfő (Tekla)
  • Főoldal
  • Gazdaság
  • 250 milliós áfacsalás: magát leplezte le a „sikeres" nagyvállalkozó

250 milliós áfacsalás: magát leplezte le a „sikeres" nagyvállalkozó

Offmedia- 2017.03.24. 08:44
12688
Hajdú-Bihar megye egyik nagyvállalkozója irányította azt az öt főből álló társaságot, amely 250 millió forint áfát csalt el.
A NAV észak-alföldi pénzügyi nyomozói áfacsalás és okirat-hamisítás miatt javasolnak vádemelést a Hajdú-Bihar Megyei Főügyészségnek.

A korábban díjjal is jutalmazott hústerméket és húskészítményt forgalmazó debreceni vállalkozó feljelentéséből indult nyomozás leplezte le azt a bűnbandát, amelyet ő maga irányított - közölte szerkesztőségünkkel a NAV Sajtóosztálya.

A látszólag rendben működő hazai vállalkozások a dokumentumok szerint Szlovákiába értékesítettek baromfihúst nettó áron, azaz áfa nélkül. A valóságban azonban a hús nem hagyta el Magyarországot, a bűnszervezet által üzemeltetett hazai cégek feldolgozták és továbbértékesítették. Ennek dokumentálásához fiktív számlákat használtak fel, és a látszólagos szlovákiai értékesítéssel jogosulatlanul áfát igényeltek vissza.

A szervezet működését egy ügyvéd is segítette, akinek tanácsaival a lebukás kockázatát próbálták mérsékelni.
Az okozott 250 millió forintos kár enyhítése érdekében a pénzügyi nyomozók bankszámlákat zároltak, nagyobb értékű ingatlanokat és gépjárműveket is lefoglaltak 350 millió forint értékben.

A bűnbanda tagjainak üzletszerűen, bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás, közokirat-hamisítás és hamis magánokirat felhasználása miatt kell felelni. A pénzügyi nyomozók az ügyben tizennégy magyar állampolgárt hallgattak ki gyanúsítottként.

Hozzászólások