Keresés
-18O
Debrecen
2019.09.22., vasárnap (Móric)
  • Főoldal
  • Gazdaság
  • Béremelés helyett megfélemlíti dolgozóit a debreceni közlekedési cég?

Béremelés helyett megfélemlíti dolgozóit a debreceni közlekedési cég?

Offmedia- 2017.01.12. 12:05
1237
A kormányrendelet szabotálásával, a dolgozók megfélemlítésével, a kollektív szerződések felrúgásával spórolná meg Debrecen közlekedési társasága a béremelést - állítja a Városi Közlekedési Szakszervezetek Szövetsége (VKSZSZ).
Az önkormányzati tulajdonú társaságnál úgy döntött a munkáltató, hogy a Munka törvénykönyve (Mt.)  lehetőségeit kihasználva, ezúttal a pótlékok beépítésével növeli a munkavállalók órabérét, s ezzel akár két évre előre letudja a kormányrendeletbe foglalt kötelezettségét - hangzott el a VKSZSZ szerdai ülésén a Napi.hu cikke szerint.

Ez mindössze a pénzek átcsoportosítása, vagyis csak papíron tűnik béremelésnek a változás, miközben a dolgozó egyetlen fillérrel sem visz haza többet - nyilatkozta Nemes Gábor, a szervezet elnöke. A műszakpótlékokról és egyéb pluszjuttatásokról a legtöbb helyen kollektív szerződés rendelkezik, amelyet nem lehet következmények nélkül felrúgni, mert az pedig a Munka törvénykönyvével ellentétes. De a pótlékok mértékét is az Mt. szabályozza, annak beépítése ezért is aggályos, miközben az Mt. valóban lehetőséget ad a munkáltatónak az alapbér és a pótlék összevonására.

A szakszervezetek attól tartanak, hogy a debreceni kuriózumból általános gyakorlat lesz, s a többi nagyvárosi közlekedési céget üzemeltető önkormányzat is ilyen megoldást próbál majd alkalmazni.

Állítólag Debrecenben a cégvezetés úgy kezdett hozzá a bértárgyalásokhoz, hogy a szakszervezetek elé tette a pótlékok beépítéséről szóló javaslatát, és amikor az érdekvédők többsége ezt nem írta alá - attól is tartva, hogy a pótlék viszonylag jelentős mértékével a munkáltató akár két évre is letudná a bérrendezést -, felállt a tárgyalóasztaltól, azóta pedig egyenként veszi rá a munkavállalókat az új munkaszerződésre. A járművezetőket például van, hogy két forduló között a pihenőkben keresik fel az új szerződéssel - legalábbis ez hangzott el a VKSZSZ ülésén.

A cégen belül az a hír járja, hogy aki nem fogadja el az ajánlatot, annak felmondanak, de attól is félnek, hogyha csak egy valaki is "ellenáll", a vezetés befagyasztja a pluszjuttatásokat is, amiket korábban kiharcolt a szervezet.

Hozzászólások