Keresés
-18O
Debrecen
2019.11.14., csütörtök (Aliz)
  • Főoldal
  • Gazdaság
  • Eltolja magától Debrecen a lakosait vagy nem? Interjú Póser Zoltánnal

Eltolja magától Debrecen a lakosait vagy nem? Interjú Póser Zoltánnal

Somló-Bakos Dalma- 2017.04.10. 02:44
3512
Hogy kerülnek Debrecenbe a befektetők? Mennyire élhető a város? Hogyan lehet „okosan” túlélni a közlekedési csomópontok átalakítását? Interjú Póser Zoltánnal, az EDC Debrecen ügyvezetőjével.
Debrecen.offmedia.hu: Még mielőtt elkezdtünk beszélgetni, azzal indítottál, hogy vannak dolgok, amelyekről hiába is faggatnálak, hallgatnál. Mi az oka a titkolózásnak?

Póser Zoltán: Van olyan, amikor egy befektető eredetileg nem Magyarországot célozza meg. Csak abban az országban, ahol gyakorlatilag már megegyeztek, elkezdtek a sajtó felé szivárogni az információk, és a befektető ennél a pontnál azt mondta, ebből nem kért, és átjött hozzánk. Többek között azért nem beszélünk annyit a munkánkról, mert a cégeknek a diszkréció a legfontosabb. Ha mondjuk valamelyik cég Nyugat-Európában le akar építeni, és áthozni hozzánk mondjuk a gyárát, és ez idő előtt kiderül, akkor kint lincshangulat alakul ki. De akár a tőzsdét is megmozgathatja, ha kiderül egy cégről, hogy fejleszteni akarnak. Éppen ezért mi sem kotyogunk ki semmit: akár több száz állás is elúszhat egy korai pletyka miatt. Sőt, továbbmegyek: házon belül is minden projektünknek kódneve van. A dokumentumokat is úgy írjuk, hogy például az Apolló projekttel ez meg az van. A városházán, de még egymás között is csak Apollóként emlegetjük, a cég nevét ki sem ejtjük a szánkon. Pont emiatt úgy veszünk fel mindenkit, hogy világosan elmondjuk, nem szivároghat ki innen senki. Ha elterjed rólunk, hogy nem vagyunk szavahihetőek, más befektetések sem jönnek ide.

Póser Zoltán, az EDC ügyvezetője
Forrás:Kádár Lajos
Debrecen.offmedia.hu: A gyakorlatban hogyan működik az, hogy Debrecenbe „csábítjátok” a befektetőket?

P.Z.: Egy tipikus folyamat úgy néz ki, hogy kapunk valahonnan jelzést, hogy érdeklődik egy befektető Debrecen iránt. Ezután jellemzően irtó sok adatot össze kell szednünk, például olyanokat, hogy hány hektár, hol van szabadon, milyen löszréteg van rajta, a városnál hány diák van – az elmúlt két évben már jelentős mennyiségű adatot halmoztunk fel, de még mindig akadnak hiányosságok. Ha a válaszaink alapján szerencsénk van, akkor eljönnek megnézni személyesen is a helyszínt. Néha egyből a topmenedzsment jön, de előfordul, hogy először tanácsadókkal találkozunk. Ilyenkor előre leszervezünk nekik néhány programot: találkozókat, referencialátogatást. Ha van rá idő, akkor elvisszük őket vacsorázni, megmutatjuk a belvárost vagy az egyetemet, esetleg szakközépiskolákat, gimnáziumokat. De ezeket is mindig az igényekhez igazítjuk: nemrég egy fiatalabb társaság jött, őket elvittük borozni, egy másik, komolyabb csapattal az Ikonba mentünk.

Debrecen.offmedia.hu: Két éve működik az EDC Debrecen. Milyen eredményeket tudtok felmutatni ezen e téren?

P.Z.: Az első beruházó, akikkel mi tárgyaltunk, a Flowserve volt, a legfrissebb beruházó pedig a Thyssenkrupp. Ez lehet, hogy elsőre kevésnek tűnik, de ha az elmúlt 15 évre visszatekintünk, a város által hozott új beruházók a Richter volt és a National Instruments (NI). Mi pedig kettőt, tulajdonképpen egy év alatt. Persze közben folyamatosan tárgyalunk. Ráadásul most az a nemzetközi trend, hogy a beruházások nagy része újraberuházás. Az FAG új csarnoka, vagy az NI SSC csapat és a gyártás növekvése is ilyen, vagy az Alföldi Tej fejlesztése.

Működésük óta jött Debrecenbe a Flowserve és a Thyssenkrupp
Forrás:Kádár Lajos
Debrecen.offmedia.hu: Ahhoz, hogy jöjjenek új beruházók, fontos, hogy legyen munkaerő is, amit itt is kellene valahogy tartani. De ez nem is annyira egyszerű, hiszen sokan váltanak úgy cégen belül maradnak, de Budapestre költöznek, ahol másfélszer-kétszer annyi pénzt is megkeresnek, nem feltétlenül több munkáért. És ez egyébként nem csak nagyvállalatoknál jellemző, hanem a KKV szektorban is brutális különbségek vannak: ugyanazért a munkáért Debrecenben akár százezer forinttal is kevesebbet fizetnek, noha annyival nem olcsóbb a fővárosnál.

P.Z.: Sajnos tényleg vannak olyan területek, amelyeken belül hiába szeretne az ember fentebb lépni, Debrecenben nincs erre mód, és emiatt elmegy más városba. De mi bízunk abban, hogyha jönnek ide újabb és újabb cégek, akik egyre többet fejlesztenek, egyre hosszabb karrierutakat tudnak kínálni. Másképpen ezen nem tudunk segíteni. Néhányan mennek, néhányan maradnak, néhányan kimennek külföldre startupot csinálni. Azért jó az Európai Unió, mert ezt meg lehet tenni. Nekünk persze az lenne az ideális, ha haladnánk előre, és máshonnan jönnének ide. Megyei szinten van KSH adatunk, ami szerint országon belüli elvándorlásban mínuszban vagyunk, azaz többen mennek el Hajdú-Bihar megyéből az ország más területeire, mint amennyien jönnek hozzánk. Úgy gondoljuk, minél több, jó minőségű állás lesz, nem csupán megállíthatjuk, de megfordíthatjuk ezt a trendet.

Debrecen.offmedia.hu: Van az a réteg, aki fentebb akar jutni a ranglétrán, de nincs hova, és emiatt megy el – azért ebből van kevesebb. Sokkal többen vannak, akik nem akarnak vezetői pozícióba kerülni, csupán úgy megélni tisztességesen, hogy ne kelljen még pluszmunkát vállalniuk. És ha ezt Debrecenben nem találják meg, akkor elmennek olyan városba, ahol megfizetik a tudását.

P.Z.: A Foglalkoztatási Paktum nevű projekten belül azt is vizsgáltuk, mennyi Debrecenben a lakhatás, és ez milyen az országos átlaghoz, Budapesthez, illetve Győrhöz képest, és megnéztük ehhez a fizetéseket is. Kíváncsiak vagyunk, hogy a bér, a lakhatás, és az egyéb költségek, például a szórakozás hogyan aránylanak egymáshoz. Ezeket néhány tipikus csoportra bontjuk, és megnézzük, mennyi marad hó végén a zsebekben. Még dolgozunk az eredményeken, de személy szerint is nagyon kíváncsi vagyok, mit hoz majd ki a felmérés, persze vannak ezzel kapcsolatban feltételezéseim.

Debrecen.offmedia.hu: Milyen feltételezések?

P.Z.: Azt tudjuk, hogy Debrecenben a lakásárak alacsonyabb mértékben növekedtek, mint Pesten vagy Győrben, és itt sokkal olcsóbb is az élet. De nem tudjuk, hogy arányaiban, a fizetésekhez képest mennyivel.

Tényleg jobb életszínvonalat lehet fenntartani Győrben vagy Budapesten?
Forrás:Kádár Lajos
Debrecen.offmedia.hu: Tényleg olcsóbb lenne? A Tesco vagy a Media Markt Budapeste vagy Győrben sem dolgozik jelentősen eltérő árakkal, mint Debrecenben, és a fővárosi tömegközlekedés sem drasztikusan drágább a debreceninél.

P.Z.: Igen, de meg kell nézni a vásárlói kosarat. Hogy egy egyetemet végzett, két nyelven beszélő kezdő informatikus mondjuk keres bruttó 250-300 ezer forintot (ami nettóban 166-199 ezer között van), és ebből egy 60-100 ezer forint elmegy albérletre. Marad mondjuk 100 ezer forintja. Mennyit költhet emberünk a Tescóban, 30 ezret? Ez persze kérdés, nem tudom, mennyi mehet el élelmiszerre, és mennyit költenek bulira, színházra, étteremre egyéb extra dolgokra. Nagyon kíváncsi vagyok, mit mondanak majd a számok, amikből ki lehet olvasni, hogyha versenyképes akarok maradni Győrrel vagy Budapesttel, akkor milyen változások jöhetnek szóba.

Debrecen.offmedia.hu: Erre nektek, mint EDC Debrecen, milyen ráhatásotok van? Hogyha az jön ki végül, hogy nem is olyan jók itt a fizetések, mert nem vagyunk versenyképesek Budapesttel szemben, akkor gondolom nem mondhatjátok meg a multiknak, hogy ennyi és ennyi béremelést hajtsanak végre.

A számokban hisz
Forrás:Kádár Lajos
P.Z.: Persze, ezt nem, de azt láthatjuk, hogy most Debrecen eltolja-e magától az embereket, mert annyira jobb Budapesten a megélhetés, vagy ez csak egy hiedelem. És ehhez azt is bele kell kalkulálnunk, hogy amíg itt 15 perc alatt eljutok A-ból B-be, ott jobb esetben is egy órát kell utaznom. Csak abból, hogy van adatunk, be lehet avatkozni, akár azzal, hogy hirdetünk, hogy itt többet tudunk félretenni, mint Budapesten.

Debrecen.offmedia.hu: Ez veszélyes kommunikáció lehet, mert nem mindenki mérnök vagy informatikus, sokan szakközépiskolai végzettséggel rendelkeznek és nem keresnek bruttó háromszázezret. Hiába mondjátok, hogy havi 50-100 ezer forintot is félre lehet tenni, hogyha SSC szektorban a nettóm eleve 130 ezer forint, amit esetleg túlórapótlékokkal tudok csak fentebb tornászni.

P.Z.: Nem azt mondom, hogy ezt nekünk egyből reklámozni kell. De csak azzal, hogy elkezdjük érteni a számokat, megtudjuk, van-e probléma, és ha igen, hol. Lehet, hogy a mérnököknél és az informatikusoknál nincs, a targoncakezelőknél pedig igen. Nagyon sok hiedelem van, én a számokban hiszek.

Debrecen.offmedia.hu: Akkor hiedelmekben élünk, hiedelmekről beszélünk?

P.Z.: Lehet, hogy igaz minden, de amíg nem láttuk a számokat, nem tudni, valós vagy nem valós dolgokról beszélünk. Amíg ez nem tisztázódott, nem érdemes bármilyen programba belekezdeni, vagy valamilyen irányba mozdulni. Például az nekünk nagyon jó visszajelzés volt, hogy az utóbbi időben Győrben és Budapesten sokkal jobban növekedtek a lakásárak, mint Debrecenben. Ennek az ellenkezője rettentően rossza visszajelzés lett volna, ez ugyanis azt mutatja, hogy strukturális problémák vannak.

Debrecen.offmedia.hu: Visszakanyarodva a munkaerő itt tartásához, hogyan lehetne még megoldani ezt a problémát?

Az EDC Debrecen több területtel is foglalkozik
Forrás:Kádár Lajos
P.Z.: Nem akarjuk megakadályozni, hogy valaki elhagyja a várost, hiszen akkor megölnénk az Európai Unió lényegét. Versenyezni akarunk, legyünk mi az a hely, amit ha el is hagynak, vissza akarnak jönni. Vagy legyünk mi az a város, ahová máshonnan költözni akarnak. Debrecen legyen inkább vonzó, mint görcsösen itt tartó.

Debrecen.offmedia.hu: Azt mennyire követitek figyelemmel, hogy milyen körülményeket biztosítanak a dolgozóknak a cégek?

P.Z.: Abban hiszek, hogyha verseny van, és több lehetősége van a munkavállalónak, oda fog menni, ahol jobb neki. Így rá van kényszerítve a cég, hogy ne vágja át a dolgozót, ne zsebbe fizessen, ha megígérte, adja meg a cafateriát, a karácsonyi bulit pedig ne áprilisban tartsa meg. Szerintem ezt a verseny fogja megoldani. Látunk erre nagyon jó példákat, akik tényleg megbecsülik a dolgozóikat. A pénz ennek csak egy része, igaz, fontos eleme.

Debrecen.offmedia.hu: Mondhatjuk, hogy a nagyobb befektetők az EDC Debrecen fő profilja?

P.Z.: Lehet, hogy az EDC-ről kívülről az látszik, hogy csak a nagybefektetőkkel foglalkozunk, de mi ennél több területet is felkarolunk. Van a vállalkozásfejlesztés, aminek a keretein belül a már itt lévő cégekkel is kapcsolatot tartunk, segítünk nekik, ha szeretnének fejleszteni, pályázni. A startupokkal is tartjuk a kapcsolatot, segítünk nekik közösséget formálni. De hozzánk tartozik a már korábban említett Foglalkoztatási Paktum is, illetve van egy Smart City csapatunk.

Intelligens zebra, intelligens közlekedés - az élhetőbb Debrecenért
Forrás:Kádár Lajos
Debrecen.offmedia.hu: A tavaly átadott intelligens zebra volt a Smart City első, látványosabb beruházása. Milyen projektek köthetők még a csapathoz?

P.Z.: Fogalmazzunk úgy, hogy ez volt az első, amit teljesen mi vittünk végig, és látványos is lett. Voltak más smart megoldásaink is, például az, hogy a kettes villamos vonalán lehet automatából jegyet venni, vagy hogy a DKV-nak megjelent egy új applikációja.

Debrecen.offmedia.hu: Ha már szóba került a DKV applikációja...

P.Z.: Ne is beszéljünk róla.

Debrecen.offmedia.hu: Pedig érdekelne a véleményed.

P.Z.: Maradjunk annyiban, hogy segítjük azt a folyamatot, hogy ez az ügy minél hamarabb oldódjon meg.

Debrecen.offmedia.hu: Min dolgozik jelenleg a Smart City csapat?

P.Z.: Most több mint 50 csomópontban lesz jelentős változás a városban, felújítások, útlezárások várhatóak. Persze, fájdalmas két év lesz, ugyanakkor történelmi jelentőségű ez a fejlesztés, ami itt hamarosan végbemegy. Ezzel kapcsolatosan leszerződtünk a Waze-val. Ők ideadják az összes városi adatot, amiből megint rengeteg mindent meg tudunk majd állapítani. Intelligensebbé tudjuk tenni a szervezést az alapján, hogy van adatunk. Ami sokkal jobb, mint amikor diákokat küldenek ki csomópontokhoz, és abból készítenek statisztikákat. A Waze által olyan szinten tudunk vizsgálódni, hogyha a Széchenyi utcán történik valami változás, az milyen hatással lesz a Petőfi térre.

Debrecen.offmedia.hu: Ehhez az kell, hogy kellő mennyiségű felhasználója legyen az alkalmazásnak. Körülbelül mi most ez a szám Debrecenben?

P.Z.: Most 150-200-an használják, 350-400-nál már statisztikailag rendben van az adat. A Waze alkalmazásba már felvittük azt is pontosan, hogy például hol van a kettes sebészet – hiszen eddig jellemzően csak annyit lehetett megtalálni az útvonaltervezőkben, hogy Klinika. De felvittük a patikákat is, nyitva tartással együtt, trafikokat, benzinkutakat. A felújításokra visszatérve pedig a legjobb, hogy valós időben kapunk majd információkat arról, hogy éppen hol van dugó, és hogy merre érdemes kerülni. Nagy segítségére lehet az autóval közlekedő, nem csak debrecenieknek.

Kapcsolódó híreink:

Hozzászólások