Keresés
-18O
Debrecen
2019.08.20., kedd (István)
  • Főoldal
  • Gazdaság
  • „Ezt a fajta ellenállást vagy rosszmájúságot nem tapasztalom” - ilyen startuppernek lenni Debrecenben

„Ezt a fajta ellenállást vagy rosszmájúságot nem tapasztalom” - ilyen startuppernek lenni Debrecenben

Somló-Bakos Dalma- 2016.11.15. 23:21
1723
Vidéken is sikeres lehet egy startup, vagy aki nemzetközi sikerre és elismerésre vágyik, annak Budapestre kell költöznie? Mit takar a debreceni startup ökoszisztéma? Interjú Rab Mátéval, az !gen Debrecen társalapítójával.

Rab Máté a Szinapszis cégcsoport üzletfejlesztési menedzsere és a DTMP Nonprofit Kft. ügyvezetője, ezek mellett az !gen Debrecen társalapítója, és a DOKK Debreceni Okleveles Közgazdász Klub alumni szervezet elnöke. A november 14-én kezdődött Startup Hét Debrecen egyik szervezője, akivel a debreceni startupokról és a közösség segítségéről beszélgettünk.

Rab Máté

Debrecen.offmedia.hu: Mennyire jelenthet hátrányt egy startupnak az, hogy nem a fővárosban van, hanem vidéken?

Rab Máté: Sokkal egyszerűbb vidéken összefogni a közösséget, mint Budapesten. Mi legalábbis azt látjuk, hogy Debrecenben példa nélküli az összefogás. Az összefogás alatt azt is értem, hogy itt nem ásnak alá a másiknak, hogyha valami új program szerveződik, azt támogatja a közösség, egy újonnan létrejövő vállalkozásba, rendezvénybe, képzésbe belenézünk, promótáljuk, mögé állunk az új kezdeményezéseknek. Lehet azért, mert a kultúrába beletettük, és ezt mindenki átemeli, átveszi, de gyakorlatilag ez tényleg egy példátlan összefogás. Egy másik megyeszékhelyen velünk párhuzamosan, 2014-ben indították el az ottani !gen képzést. Amíg mi 2015 februárjában már a második turnust is elindítottunk, addig ebben a városban lett három versenytársuk, akik teljesen lemásolták a képzési struktúrát. Cserébe egymás alá vágtak és nem voltak nyitottak a partnerségre. A legrosszabb az egészben az volt, hogy ebben az időszakban a 4 képzésből egy sem indult el, mert egyikben sem lett annyi ember, hogy megérje elindítani – még az ingyenest sem. Debrecenben ilyet nem látunk, és nem azért, mert nincsenek új kezdeményezések. Hanem mert ha van valaki, aki új, és hajlandó a közösség elé állni, azt a közösség biztos, hogy támogatni fogja. Nyilván a támogatás intenzitása sok mindentől függ, de most ezt a fajta ellenállást vagy rosszmájúságot Debrecenben nem tapasztalom. Pedig 2012 óta építjük a közösséget.

Az !gen Debrecen szervezői: Katonáné dr. Kovács Judit, Rab Máté, Tóth László
Forrás:Facebook/Innovatív Generáció Debrecen

Debrecen.offmedia.hu: Hogyan nőtte ki magát ez a debreceni startup ökoszisztéma? Hogyan indult, és ma hol tart?

R.M.: Az elején még rendszer nélkül, de már tudatosan, ma pedig rendszerben gondolkozva építjük. 2012-ben egy online bloggal indult el egy szemléletformálás, annak havi tízezres olvasottsága lett. Nem nagy, de tízezer egyedi embert elérni Debrecenben arról, hogy vállalkozóvá válj, jó volt. Ez felkeltette az igényt arra, hogy lépjünk ki az online térből offline-ba, vagyis legyenek személyes találkozók. Ezek a találkozók ma is nagy sikerrel futnak, ezeket össze is hoztuk a Startup Hétre. Ilyen például a DebTech Meetup – ez van egyébként a legrégebb óta. Ez hívta létre a Business&Beert, de más szervezeteknek is vannak havi rendezvényeik, például a közgázosoknak van egy visszatérő öregdiák sörözésük. Ezek mellett pedig megjelentek az éves nagy rendezvények is, amelyeknek ma már szponzoraik is vannak.

Debrecen.offmedia.hu: Ezek első hallásra nagyon jónak tűnnek. De azon felül, hogy összegyűltök, beszélgettek, előadásokat tartotok illetve hallgattok, van más, gyakorlati hasznuk is?

R.M.: Ezek ahhoz kellenek, hogy ökoszisztémáról beszélhessünk. Hogy Debrecenben jó élni. Mi tényleg Debrecenben akarunk élni, mi itt akarunk dolgozni. Nyilván megvan a startup világnak az a feladata is, hogy munkahelyeket teremtsen, és vállalkozásokat építsen, de mellette a startup arról is szól, hogy jó élni, jó inspirálódni. Startupper lehetsz akár a munkahelyeden belül is, ha beviszel a főnöknek egy innovatív ötletet, amivel szerinted lehetne fejleszteni. De nem is biztos, hogy abból új termék lesz, ami bevételt generál, lehet, hogy csak a csapatot kovácsolja össze. A Párbeszéd Est vagy a Toastmasters pont ehhez a jó élethez kellenek, hogy tudjunk kritikusan gondolkozni, hogy több oldalról meg tudjunk nézni egy problémát, beszéljünk nyíltan különböző témákról. Az, hogy az 50. Párbeszéd Est volt a héten, mutatja, hogy van rá igény, hiszen folyamatosan jönnek érdeklődők. A Toastmastersnek közvetlen pénzügyi haszna valószínűleg nincs, de annak, hogy megtanul valaki nyilvánosan beszélni, annak rengeteg. Ezeket főleg lelkesedésből csináljuk, kevésbé pénzért. De ezek a hálózatok, „kapcsolatok” sok mindenre jók lehetnek. És az sem utolsó szempont, hogy a mozin vagy a bulizáson túl van lehetősége egy fiatalnak arra, hogy kikapcsolódjon. Fontosak ezek a fiatal, értelmiségi rendezvények.

Debrecen.offmedia.hu: Összegyűltök, tanítotok, tanultok. És mi lesz ezután a startupokkal?

R.M.: Ahogyan korábban említettem, miután kiszakadtunk az online térből, rengeteg rendezvény lett. Ezt a Startup Hét Debrecen is jól mutatja, hiszen a kísérőprogramok megmutatják, hogy olyanok is mernek rendezvényt szervezni, akik eddig nem vágtak volna ebbe bele. Van köztük olyan, aki korábban előadó volt, de most önálló eseményt szervez. Az események után rájöttünk, hogy mindenki szeret mindenkit, épülnek a kapcsolatok, de ebből nem lesz startup közösség. Hiszen a vállalkozóvá válást nem tanítják. Itt jött képbe a vállalkozóképzésünk, a már említett !gen Debrecen (Innovatív Generáció Debrecen). Ennek már a negyedik képzése megy, itt hat induló vállalkozással foglalkozunk. Úgy látom, belőlük kettő lehet olyan, akik exponenciális növekedéssel globális uralomra törhetnek (=startup). De van egy egyetemi intézetünk is a képzésben, akik szeretnének vállalkozói szemléletet adni a dolgozóiknak. Nem zárunk ki senkit azért, mert valaki nem fog egymilliárdos árbevételt elérni 3 éven belül, inkább lehetőséget adunk mindenkinek arra, hogy feltegye magára a vállalkozói szemüveget.

Debrecen.offmedia.hu: Mi lesz azután, hogy véget ér egy-egy képzés?

R.M.: Azon aktívan gondolkoztunk, hogy mi lesz a képzés után, hol fognak dolgozni a csapatok. Éppen ezért a következő lépcsőt is kiépítettük, a közösségi irodát. Ebből kettő is lett, az egyik a Debrecen HUB, a másik pedig az Xpontential. A kettőnek teljesen más a fókusza. Az Xponential egy professzionális közösségi iroda, többek között székhely szolgáltatással, nagy közösségi térben. Míg a Debrecen HUB egy közösségi tér, ahol társakat és tudást is lehet találni. Itt több a képzési és csapatépítős program, mint a naponta bent ülő dolgozó. Annyira jó, hogy megél egymás mellett a kettő. Sőt, terjesztik is a szemléletet, van, aki az Xponential miatt hall a közösségi irodákról, de a másikba megy, mert az hozzá közelebb áll. És ugyanez fordítva. Ez a lényege egy ökoszisztémának. Az ötödik lépcsőfok pedig az, hogyha a befektetők is közvetlenül megjelennek és felkarolják a debrecenieket.

Debrecen.offmedia.hu: Mennyire trendi manapság startupot létrehozni?

R.M.: Az már önmagában trend, hogy tartozzunk egy közösséghez. Az pedig, hogy valaki vállalkozó legyen, nem népszerűbb, mint bárhol a világon. Már merem azt felfedezni emberekben, hogy a vállalkozó az nem szitokszó, de a startupper egészen biztosan nem az. Sőt, ez utóbbinak pozitív, szexi kicsengése van. Örülünk, hogy sokan gondolkoznak benne, és hogy innovatívnak tartják. Az, hogy az emberek merik az ötleteiket megosztani másokkal, elindulni ötletversenyeken, akár befektetők elé vinni, ez is nagyon-nagyon jó dolog. Az, hogy a vállalkozói szemlélet, kvázi a magad ura vagy és vállalj felelősséget, terjed, és szerintem nem kell elmagyaráznom, hogy ennek társadalmi és kulturális szempontból mekkora haszna van. Ennek egyéb kivetülései is vannak, hogy nem mindig azt várjuk, hogy az állam segítsen meg minket. Cserébe, ha tudatosan építjük, egyszer az alpolgármesterrel együtt tartunk sajtótájékoztatót, mert az önkormányzat fővédnök lesz és mellé áll a kezdeményezésnek. Ez tipikusan az, hogy kezdd el magad, csináld, és aztán megtalálod a támogatókat. Szerintem ez maximálisan trend és nagyon jó irány.

Balról jobbra: Süvöltős László, Rab Máté, Barcsa Lajos, Kovács Zsolt

Debrecen.offmedia.hu: Említetted, hogy a mostani !gen Debrecen képzésen 6 csapattal foglalkoztok, akik közül kettő akár nemzetközileg is ismert, sikeres lehet. Mi lesz a többi néggyel?

R.M.: Hatból hatnál hiszem, hogy túl fogja élni. Kettőben van meg a nemzetközi siker lehetősége, a másik négy pedig ezt nem is tervezi. Van például egy közösségi alkotóműhely, akik gyerekek műhelyévé szeretnének válni, nekik a céljuk, hogy tanuljuk meg uralni a gépet, legyen szó akár CNC forgácsolásról, akár 3D nyomtatásról. Van egy sült krumplis is, ők minőségi snacket szeretnének adni az embereknek. Ez is elterjedhet akár nagyban és globálisan, mint a Fornetti, de ha csak Magyarországon terjed, vagy csak Debrecenben lesz egy jó sült krumplis, már abból is meg fognak élni.

Debrecen.offmedia.hu: Mik a tapasztalatok, mennyi az esély a „túlélésre”?

R.M.: A számaink azt mutatják, hogy a korábbi három képzésünk összesen 15 csapatából ma még heten vannak meg. Ez nagyon jó arány, mert a startupoknál ez 10-ből 1 szokott lenni. Hogyha még hosszabb idő eltelik, lehet, hogy csökken ez a szám. De van köztük olyan, aki már kapott kockázati tőke befektetést, van olyan, aki már több alkalmazottat is felvett. Nagyon szépen épülnek és fejlődnek ezek a csapatok.

Kapcsolódó híreink:

Hozzászólások