Keresés
-18O
Debrecen
2019.11.15., péntek (Albert, Lipót)

Imádják a befektetők Debrecent

MTI- 2016.07.08. 14:00
360
Országos szinten a legjobbak között van a város.
A tavalyi rekordév után idén az első fél évben is jelentősen nőtt a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) támogatásával Magyarországra érkező külföldi beruházások száma, a beruházások összértéke eléri 1,33 milliárd eurót - mondta Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkára pénteken Budapesten, sajtótájékoztatón.

Kifejtette, a növekvő beruházásoknak köszönhetően most már a munkaerő-hiányra kell választ találni, míg 2010 előtt a tömeges munkanélküliség okozott problémát.

Ésik Róbert, a HIPA elnöke kiemelte: az első fél évben 38, az egy évvel korábbinál 27 százalékkal több pozitív befektetési döntés született az ügynökség támogatásával, amelyek nyomán 8529 új munkahely jön létre a következő években.

Elmondta, hat új befektető választotta az országot, 32 esetben újrabefektetési döntés született. Ez azt jelenti, hogy a vállalatok nagy része kedvező helyszínnek találta Magyarországot - mutatott rá.

A legtöbb, 8 projekt az Egyesült Államokból érkezett, az volt az első év, amikor Németország a második helyre került 7 befektetési projekttel - számolt be a HIPA elnöke. Az ágazatok közül továbbra is járműipar dominál, 15 projektet ebben a szektorban valósítanak meg a 38-ból, valamint a munkahelyek számában és a befektetett tőke nagyságában is az első helyen áll.

A beruházások földrajzi megoszlását vizsgálva szembetűnő a Budapesttől távolabb eső lokációk előretörése, hiszen a legtöbb (5) projekt Hajdú-Bihar megyét érinti, de Fejér, Komárom-Esztergom, Pest és Veszprém megye is 4-4 pozitív döntésben érintett - ezt a HIPA oldalán találtuk.

Fontos stratégiai iránynak nevezte a HIPA elnöke, hogy a befektetett tőke nagyságában az élelmiszeripar a második helyre került. Kiemelte: fontos, hogy minél magasabb legyen az exportált termékek feldolgozottsága. Kedvezőek a kilátások a második fél évre is, 169 vállalattal tárgyalnak, a beruházásokkal csaknem 5 milliárd eurónyi működőtőke jöhetne Magyarországra - mondta.

Ésik Róbert kérdésre válaszolva elmondta, a HIPA az egyedi kormánydöntéseken alapuló támogatási rendszer kezelő szerve, amely évi 10-13 milliárd forint befektetési célelőirányzattal gazdálkodik. Az első fél évben 25 olyan projekt volt a 38-ból, amit egyedi kormánydöntéssel támogatnak, az átlagos támogatási arány 16 százalék volt - ismertette.

A HIPA elnöke kitért az ügynökség további feladatára, a magyar kis- és középvállalatok (kkv) beszállítói szerepének támogatására. Beszámolt arról, hogy az első fél évben 1408 magyar kkv-t ajánlottak ki 31 nagyvállalat megkeresésére.

A HIPA segítségével hat magyar vállalkozás talált külföldi pénzügyi, szakmai befektetőt az  első fél évben. Az ilyen ügyletek értéke mintegy 234 millió euró volt, jelentősen meghaladta az egy évvel korábbi 120 millió eurót -  tette hozzá.

Hozzászólások