Keresés
-18O
Debrecen
2019.09.23., hétfő (Tekla)

Debreceni startup kap komoly támogatást

MTI- 2017.03.31. 05:09
1236
Az orvostanhallgatók és a fiatal orvosok képzését segítő startup vállalkozásba fektet be a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) tulajdonában lévő Hiventures Állami Kockázati Tőkelap-kezelő - jelentette be a cég vezérigazgatója csütörtökön a Debreceni Egyetemen (DE) sajtótájékoztatón.
Kisgergely Kornél elmondta: a magvető tőkeprogramban azok az innovatív vállalkozások vehetnek részt, amelyeknek megvan az ötletük, prototípusuk, viszont forrásra van még szükségük a további termék- és piacfejlesztéshez. A programban 20 és 120 millió forint közötti befektetéseket tudnak végrehajtani. Ebben a programban az első kockázati befektetési döntés az InSimu orvosszakmai startup vállalkozás, a befektetés zárása a közeljövőben várható.

Az InSimu ötletét az alapítók személyes tapasztalatai adták: debreceni orvostanhallgatóként megtapasztalták, hogy mennyire nehéz a jó orvosi diagnózis felállítása és, hogy számos emberélet megmenthető lenne, ha az egészségügyben dolgozók diagnosztikai képességei jobbak lennének - utalt a cég létrejöttére Tóth Gábor, a társaság egyik alapítója.

Így született meg egy olyan játékosan oktató applikáció kifejlesztésének a gondolata, amelynek segítségével virtuális betegeken tudnak gyakorolni az orvosok: ki tudják kérdezni, különböző vizsgálatokat kérhetnek, hogy eljussanak a diagnózisig, majd a terápiáig.

Az InSimu négy alapítója és társtulajdonosa önerőből kifejlesztette a termék béta verzióját, amelyet 2017 márciusában szakmai partnerükkel, a Debreceni Egyetemmel 20 tagú diákcsoporttal, kredites kurzus keretén belül tesztelnek - hangzott el a sajtótájékoztatón.

Szilvássy Zoltán, a DE rektora kiemelte: egyetemük élenjár az innováció területén. Jelenleg az egyetlen hazai egyetem, amelynek saját bevételeiből innovációs alapja van, innovációs központjukban pedig kutatók, vállalatok, a támogató önkormányzat és a finanszírozók dolgoznak együtt.

Barcsa Lajos (Fidesz-KDNP), Debrecen alpolgármester szerint az önkormányzatnak komoly szerepe van abban, hogy megfelelő utánpótlást biztosítson az egyetemi képzéshez, majd vonzó gazdasági környezetet a jól felkészült fiatalok helyben tartásához. Elmondta: a város az Új Főnix tervben 10 milliárd forintot fordít oktatásfejlesztésre, egyebek mellett egy nemzetközi iskola létrehozására.

Az Enterprise Hungary Nonprofit Kft. startup campus roadshowjának debreceni egyetemi állomásán a Hiventures vezetői részletesen bemutatták az kockázati tőkealap-kezelő három - inkubációs, magvető és startup - tőkeprogramját, amelyekben jelenleg összesen 50 milliárd forint hazai és európai uniós forrás áll rendelkezésre az innovatív cégek támogatására.

Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólások