Keresés
-18O
Debrecen
2019.08.18., vasárnap (Ilona)

Újrahasznosító üzemet adtak át Debrecenben

MTI- 2017.02.15. 16:36
1072
A húsz embert foglalkoztató üzemben évente 12-13 ezer tonna hulladék-üveget dolgoznak fel, és alakítanak át magas hőfokon habosított szigetelő anyaggá.

Forrás:MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Energocell üveghabgranulátum-gyártó üzemet adtak át ma Debrecenben. Az átadáson Kőszegi Dániel, a debreceni Daniella Ipari Park Kft. ügyvezetője hozzátette: terveik szerint 3-4 éven belül már hatvan embernek ad munkát a Közép-Kelet-Európában egyedüli üzem, és évi 40-50 ezer tonna üveget is fel tudnak majd dolgozni a kizárólag magyar technológiával felszerelt gyárban.

Kőszegi Dániel tájékoztatása szerint a 650 millió forintos beruházáshoz 166 millió forint európai uniós támogatást nyertek a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program (Ginop) pályázatán. V. Németh Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium környezetügyért is felelős államtitkára elmondta: a települési hulladék mintegy 3 százaléka üveg, az országban évente 76 ezer tonna üveg a hulladéklerakókban végzi. Az államtitkár szerint a szelektív hulladékgyűjtésben is az üveg jelenti a legnagyobb problémát. A pet-palackot, a papírt újra fel lehet dolgozni, az üveget nem, ezzel magyarázható, hogy csökkent az üvegbegyűjtés az országban.

Új utakat kell tehát keresni, s ebben élenjáró a debreceni, Magyarország első üveghab gyártó üzeme - mondta az államtitkár.

Hozzászólások