Keresés
-18O
Debrecen
2019.06.26., szerda (János, Pál)

100 milliónyi ékszert foglaltak le sorozatbetörőtől

Offmedia- 2016.06.15. 11:26
793
Nagy munkában vannak a debreceni rendőrök.
A sértettek kárának megtérülése érdekében újabb házkutatásokat tartottak egy sorozatbetörőhöz köthető ingatlanokban a debreceni nyomozók. Korábban már közel 100 millió forint értékű arany ékszert és készpénzt lefoglaltak.

Még korábban az Országos Rendőr-főkapitányság összehangolt rendőri intézkedésekkel, az érintett rendőri szervek szorosabb együttműködésével, valamint a központi szervek szakmai támogatásával akciót indított a lakásbetörések megelőzése, valamint ezen bűncselekmény elkövetőinek felkutatása, azonosítása és a sértettek kárának megtérülése érdekében.

Forrás:police.hu
A Debreceni Rendőrkapitányság munkatársai 2015. június 13-án fogták el azt a férfit, aki az eddigi adatok szerint 2013. év eleje és 2015. év júniusa között az ország különböző településein követett el vagyon elleni bűncselekményeket. A gyanúsított a bűncselekmények helyszíneire hasonló módszerrel – akrobatikus ügyességgel – jutott be. Jellemzően a lakóházak emeletére mászott fel, majd az ott található ablakokat, teraszajtót befeszítve jutott be a lakásokba. Főleg a lemezszekrényeket és széfeket kereste, amelyekből kizárólag készpénzt, értékes órákat és ékszereket tulajdonított el. A betöréseket többnyire hétvégén, vagy ünnepnapokon, az éjszakai órákban követte el, amikor a sértettek nem tartózkodtak a családi házukban. A férfi gyanú szerint több magyarországi városban követett el betöréseket.

A debreceni nyomozók a V. Károlynál 2015 júniusában tartott házkutatás alkalmával közel 100 millió forint értékű arany ékszert, több millió forint készpénzt és valutát foglaltak le. Az ékszerekről a rendőrség honlapján felhívást is közzétett, annak érdekében, hogy azok tulajdonosait azonosítani lehessen.

Forrás:police.hu
Az eljárás során felmerült több olyan információ, hogy a férfi – az elfogását megelőzően – több, a bűncselekmények elkövetéséből származó értékeket rejtett el a hozzá köthető ingatlanokban. A nyomozóhatóság feltérképezte V. Károly hozzátartozóinak életkörülményeit és a vagyonfelderítés során beszerzett információk alapján újabb házkutatások váltak indokolttá.

A debreceni nyomozók 2016. június 2-án egy összehangolt akció keretében Ecseren, Csömörön és Budapesten tartottak újabb házkutatásokat. A rendőrök kirendelték a Bűnügyi Szakértői és Kutatóintézetet, amelynek munkatársai talajradarral és fémkeresővel kutatták át az ecseri és csömöri ingatlanokat. A Debreceni Rendőrkapitányság nyomozói a házak különböző rejtekhelyeiből – bútorok alatt, a padláson lévő szemetes zacskókban – értékes karórákat és ékszereket találtak és foglaltak le. A gyanúsított felesége V. Károlyné a ruházatába rejtett 45 500 eurót, amit a rendőrök szintén lefoglaltak.

Forrás:police.hu
A megalapozott gyanú szerint az asszony, valamint két lánya a 24 éves V. Alexandra és a 27 éves V. Barbara a családfő által ellopott értéktárgyak vonatkozásában segítettek azok elrejtésében és értékesítésében. A nyomozók a három nőt különösen nagy értékre elkövetett orgazdaság bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt gyanúsítottként hallgatták ki. Ők az eljárás jelenlegi szakaszában szabadlábon védekezhetnek.

A vagyonbiztosítás és a sértettek kárának megtérülése érdekében a nyomozók egy családi házat, egy lovardát, hat lovat – köztük egy versenylovat –, két Audi típusú személygépkocsit, egy ló szállítót továbbá egyéb ingóságokat lefoglaltak és előterjesztést tettek a bíróság által történő zár alá vételük elrendelésére. Ezen felül több mint 1200 darab értékes óra és arany ékszer, valamint több millió forint értékű eurót foglaltak le.

Forrás:police.hu
Az ügy újabb fejleményeiről 2016. június 15-én Dr. Uzonyi Attila r. ezredes, Debrecen rendőrkapitánya, Illés Zoltán r. százados mb. bűnügyi osztályvezető és Nagy István r. őrnagy betörési alosztályvezető sajtótájékoztató keretében számolt be.

A gyanúsítottal összefüggésbe hozható további bűncselekményeket a rendőrség vizsgálja, valamint a további sértettek felkutatása és a lefoglalt értéktárgyak kategorizálása jelenleg is folyamatban van.

Forrás:police.hu

Hozzászólások