Keresés
-18O
Debrecen
2019.10.17., csütörtök (Hedvig)

11 milliót jótékonykodtak össze a bálozók Debrecenben

Offmedia- 2017.02.21. 10:58
640
Az Árpád téri református templom újul meg ebből a pénzből.
Debrecen Báljához idén is kapcsolódott jótékonysági kezdeményezés. A január 21-én tartott bál bevételéből a Debrecen-Árpád téri Református Egyházközség templomának felújítását támogatták a szervezők.

2017-ben ünnepeljük a reformáció kezdetének 500. évfordulóját. Debrecen történelme szorosan egybeforr és együtt él a református egyház történetével, így a templom felújításának támogatása az idei Város Bál méltó célkitűzése volt.

Forrás:Miskolczi János
A bál résztvevői – közel 800-an –, valamint a támogató jegyet vásárlók jótékony hozzájárulása eredményeként idén 11 millió forint gyűlt össze. A támogatás összege jól mutatja, hogy Debrecen városa elkötelezett egy olyan ügy megvalósulásáért, amely a város polgárait is érinti.

Az Árpád tér 1898-ban kapta meg új nevét, és akkor nem csak hangulatában, hanem külső megjelenésében is változott. A tér közepén álló templom Debrecen ötödik református temploma, melynek mérete és formája a mai napig vonzza az ember tekintetét. A templom az egykori Csicsogó, akkori hivatalos nevén Szarvas téren épült 1912-ben. Megépítését Vecsey Imre, helyi építész és neje, Bruckner Karolina adománya fedezték. Eredeti nagysága és helyzete a 19. század eleje óta nem változott meg, a több mint százesztendős református templom még ma is Debrecen egyik legforgalmasabb csomópontjában áll.

A magyaros díszítésű eklektikus templom az évek alatt erősen leromlott állapotba került, a folyamatos beázások miatt a külső homlokzat életveszélyessé vált, a templom fűtése korszerűtlen, elavult. Tavaly februárban megvalósult a templom tornyának felújítása. Az eddig adományokból összegyűlt önerő felhasználásával a belső munkálatok folyamatosak voltak, de a korábbi pályázati támogatások csak a legszükségesebb problémák megoldására nyújtottak lehetőséget. Az Árpád téri templom történelme ezáltal ismétli is önmagát, hiszen több mint 100 évvel az épülése után újból debreceni polgárok adományainak, valamint a város támogatásának köszönhetően újul meg. A jótékony esten befolyó 11 millió forinthoz Debrecen Megyei Jogú Önkormányzata 70 millió forinttal járul hozzá.

Hozzászólások