Keresés
-18O
Debrecen
2019.11.16., szombat (Ödön)

180 ezerrel húzta le áldozatát egy telefonos csaló

Offmedia- 2017.04.05. 12:50
785
Vádat emelhetnek a csaló ellen.
Egy férfi tett feljelentést a rendőrségen, arról hogy tavaly október 16-án 11 óra körül közlekedett gépjárművével az M3-as autópályán, amikor egy ismeretlen felhívta telefonon és pénzt csalt ki tőle. A hívó fél egy telefontársaság nyereményjátékára hivatkozva kérte a sértettet, hogy 30 percen belül egy bank automatán keresztül az általa megadott adatokkal jelentkezzen be és így akár kétszázezer forintot is nyerhet. A sértett egy polgári pihenőnél eleget tett a kérésnek, azonban az adatok felhasználásával, tudtán kívül a gyanúsított telefonjának egyenlegét töltötte fel. A gyanútlan sértett csak később vette észre, hogy bankszámlájáról összesen 180 000 forintot levontak.

A rendőrök széleskörű adatgyűjtést végeztek, amelynek eredményeként azonosították a bűncselekmény elkövetésével megalapozottan gyanúsítható 26 éves férfit, akit a hajdúnánási nyomozók gyanúsítottként hallgattak ki. A tápiószecsői férfi beismerő vallomást tett.

A rendőrség a gyanúsítottal szemben folytatott nyomozást a napokban befejezte és az ügyben keletkezett iratokat vádemelési javaslattal továbbította a járási ügyészség részére.

A Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság tanácsai az ilyen esetek megelőzése érdekében:
  • Ne dőljünk be a csalóknak és figyelmeztessük erre idős rokonainkat, ismerőseinket is!
  • Ha nem vettünk részt nyereményjátékon, nem is nyerhetünk. Ne teljesítsük a telefonáló kérését! Írjuk fel a hívó nevét, telefonszámát!
  • Amennyiben részt vettünk játékon, tájékozódjunk a szervező honlapján, vagy központi telefonszámán!
  • Bankkártyánk adatait fokozott óvatossággal kezeljük; ne adjuk ki sem telefonon, sem közösségi oldalon!
  • Ha nálunk is próbálkoznak a csalók, azonnal értesítsük a rendőrséget a 112-es központi segélyhívón!
  • Ha mégis megtörtént a baj, tartsuk meg a bankautomata által kiadott bizonylatot és adjuk át a rendőröknek! Ez később sokat segíthet a nyomozásban!

Hozzászólások