Keresés
-18O
Debrecen
2019.06.26., szerda (János, Pál)

1956 - Diákokhoz szól a Debreceni Művelődési Központ programja

Offmedia- 2016.09.16. 12:03
1713
A Debreceni Művelődési Központ (DMK) diákoknak szóló versmondó- és prózaíróversennyel, valamint történelmi vetélkedővel is készül, az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójának megünneplésére.
Forrás:Getty/Europress

Jantyik Zsolt, a DMK igazgatója elmondta, hogy a Belvárosi Közösségi Házban versmondó- és prózaíró versenyt hirdetnek középiskolások számára. A versmondó versenyre az érdeklődő diákok szabadon választhatnak olyan költeményt, amely magyar szerző műve és tartalmában, szellemiségében az 1956-os eseményekhez kapcsolódik.

Hozzátette, hogy a prózaíró verseny javasolt témái között szerepel, hogy az 1956-os forradalom és szabadságharc eseményei miként maradtak fenn a családok emlékezetében, de aki szeretne, az eseményeket követő megtorlásról szóló művel is nevezhet. 

Jantyik Zsolt beszámolt arról is, hogy az általános iskolásokat is szeretnék megszólítani, ezért nyolcadikosok számára "Gyökereim földedbe kötnek..." címmel történelmi versenyt hirdetnek. A csapatokat értékes díjakkal jutalmazzák: az első helyezett 150 ezer, a második 100 ezer, a harmadik pedig 50 ezer forint értékű csoportos utazási költségtérítést kap.

A programok lebonyolítására 3,5 millió forint pályázati pénzt nyert az intézmény.

A sajtótájékoztatón Danku Attila, a debreceni önkormányzat kulturális bizottságának elnöke úgy vélte, hogy az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából a DMK olyan programokat kínál, amelyek minden korosztály számára vonzóak lesznek. Fontos ez annál is inkább, mivel nemcsak a mai fiatalok, de még szüleik sem éltek 1956-ban - fejtette ki.

Hozzászólások