Keresés
-18O
Debrecen
2019.07.18., csütörtök (Frigyes)

80 éves gázolót ítéltek fogházbüntetésre

MTI- 2016.11.10. 16:26
692
Halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt a Debreceni Járásbíróság két év letöltendő fogházbüntetésre ítélte és végleg eltiltotta a járművezetéstől a 80 éves S. János vádlottat, aki 2015 februárjában két gyalogost elütött Debrecenben. Az egyik áldozat a helyszínen meghalt, a másik maradandó fogyatékosságot szenvedett.

Forrás:iStock/Getty

A bíróság ítélete szerint a vádlott a büntetés letöltésének fele után szabadulhat feltételesen, és meg kell fizetnie 357 ezer forint bűnügyi költséget is - mondta el Tatár Tímea, Debreceni Törvényszék szóvivője a csütörtöki ítélethirdetés után.

A tényállás szerint 2015. február 15-én délelőtt az akkor 78 éves vádlott derült, napos időben, jó látási viszonyok között vezetett Debrecenben a Tubarózsa utca felől a Kaskötő utca irányába. S. János az Alma utca és a Kaskötő utca kereszteződésénél 75-85 kilométeres óránkénti sebességgel haladt. Ilyen sebesség mellett azonban nem tudta követni a derékszögű kanyar ívét, elütötte a két gyalogost, majd 68-75 kilométeres sebességgel egy kerítésnek ütközött.

A vádlott a bíróságon teljes körű beismerő vallomást tett, amelyet a tanúvallomások is alátámasztottak. A szakvélemény szerint a baleset akkor is bekövetkezett volna, ha a vádlott betartja a sebességhatárt, a nedves úton ugyanis csak 23-35 kilométeres sebességgel tudott volna bekanyarodni.

A bíróság súlyosító körülményként értékelte többek között azt, hogy egy ember halálán túl a baleset másik áldozata - súlyos sérülései miatt - 100 százalékban elveszítette munkaképességét. Ezen felül súlyosító körülmény az is, hogy S. János 50 százalékkal lépte túl a megengedett sebességet, valamint, hogy helyi és országos szinten is megszaporodott a gyorshajtások száma.

Enyhítő körülményként értékelte ugyanakkor a bíróság a vádlott beismerő vallomását, S. János idős korát, illetve azt, hogy maga a vádlott is megsérült a balesetben.

A bíróság az orvosszakértői vélemények alapján megállapította, hogy a vádlott egészségi állapota miatt már nem alkalmas a közúti vezetésre, ezért végleges eltiltást kellett alkalmaznia.

Az ítélet nem jogerős, az ügyészség három nap gondolkodási időt kért, a vádlott és védője enyhítésért fellebbezett - ismertette a törvényszéki szóvivő.

Hozzászólások