Keresés
-18O
Debrecen
2019.06.16., vasárnap (Jusztin)

A gyilkosságok hétköznapiságára is emlékeztetnek a botlatókövek

Offmedia- 2016.08.10. 21:23
987
Hamarosan Debrecenben is leteszik az első botlatóköveket.
A "Botlatókövek Debrecenben" című eseménysorozat megnyitójára szerda este került sor a Pásti utcai ortodox zsinagógában, ahol Rolf Martin Moormann, a Német Nagykövetség politikai referense is felszólalt. Moormann azzal kezdte a beszédét, hogy ő maga, illetve a német nagykövetség is köszöni mindenkinek a munkáját, hogy lehetnek botlatókövek Debrecenben, hogy egyáltalán vannak ilyenek Magyarországon. A cívisvárosban az első botlatóköveket augusztus 11-én reggel 9 órakor a Szoboszlói út 27. szám előtt teszik le.

Felidézte, hogy először ilyen emlékeket 2000 körül látott Berlinben. Úgy fogalmazott, hogy a botlatóköveknek köszönhetően megmutatható a náci vérengzések nagysága, a gyilkosságok hétköznapisága.

Képünkön jobbra Rolf Martin Moormann
Forrás:offmedia.hu
Egy emlékművet jellemzően tudatosan keresnek fel a téma iránt érdeklődők, a botlatókövek ebben teljesen különböznek, hiszen itt az utcán látni a történelmet, ráadásul személyesebb is, hiszen az egyes áldozatoknak név szerint állítanak emléket.

Azt mondta, nem szükségszerű, hogy a mostani generáció bűnösnek érezze magát, de tudni kell ugyanakkor azt is, hogy "a mi elődeink követték el ezeket a szörnyűségeket Németországban", és nem csupán zsidók, hanem romák, homoszexuálisok, politikai üldözöttek, vagy fogyatékosok is voltak az áldozatok között.

"Tanulni kell a történelemből" - fogalmazott Moormann. A náci bűncselekmények feldolgozása szerinte még nem zárult le Németországban, viszont nagyon sokat tanultak belőle. A legfontosabb talán az, ami az alkotmányuk részét is képezi: az államhatalom feladata az emberek védelme, az emeberséges bánásmód - a náci uralom alatt ennek a szöges ellentéte valósult meg.

Még sokan élnek, akik el tudják mondani, mi történt

A debreceni botlatókövek szervezője, Iványi Zsuzsanna, a Debreceni Egyetem Germanisztikai Intézetének igazgatója nyitóbeszédében azt mondta, öröm és meghatottság járja át, hogy a civil emberek kezdeményezése és összefogása végül megvalósult.

Iványi Zsuzsanna
Forrás:offmedia.hu
Hozzátette, hogy még sokan élnek, akik el tudják mondani, hogy mi történt, és kiemelte, nem csupán a németek, hanem "mi magyarok is ott voltunk, amikor ez a szörnyűség megtörténhetett".

A fél zsidó közösséget deportálták

A Debreceni Zsidó Hitközség elnöke, Horovitz Tamás emlékeztetett, hogy a holokauszt előtt egy mintegy 12 ezres zsidó hitközség élt a városban, ám a második világháború alatt mintegy hatezer főt deportáltak. Azt mondta, "kötelességünk fenntartani a zsidóságot", és megmutatni, hogy a zsidónegyed milyen pezsgő, élettel teli volt Debrecenben.

Kapcsolódó cikkünk:

Hozzászólások