Keresés
-18O
Debrecen
2019.05.24., péntek (Eszter, Eliza)

"Abszurd" - mondja a polgármester a tiltott vízivásról

Somló-Bakos Dalma- 2016.04.29. 09:29
640
Közleményben reagált a napokban kialakult DKV-s balhéra Debrecen polgármestere.
Hatalmas botrány lett abból, hogy a debreceni ellenőrök az 1-es villamoson megbüntettek vízivásért egy férfit. A DKV csak csütörtökön, egy nappal a nyilvánosságra került eset után szólalt meg, közleményükben többek között azt írták, hogy a társaság "megvizsgálja annak lehetőségét is, hogy milyen módon lehet azt szabályozni, hogy egészségügyi okok esetén a víz fogyasztása engedélyezett legyen".

Papp László polgármester pedig pénteken reggel írta meg a Facebook-oldalára az álláspontját. Ebben úgy fogalmaz, hogy "magam is abszurdnak tartom, hogy egy zárható kiszerelésű palackból miért ne lehetne inni egy járművön, amennyiben azt rendeltetésszerűen teszik, és nem okoz sérelmet más utasnak. Itt következik az, hogy egy szabályozást, legyen az bármennyire dilettáns, vagy az élettől elrugaszkodott, lehet rugalmasan és intelligensen alkalmazni. Sajnos ez nem így történt az utóbbi nagy visszhangot kiváltott esetben, és kifejezetten sajnálatos, hogy ez - bár az országban általános gyakorlatról van szó - pontosan Debrecent tünteti fel negatív színben." Az "országosan általános gyakorlat" információink szerint egyébként csak Debrecenre, Budapestre és Miskolcra korlátozódik úgy, hogy Miskolcon tavaly óta már engedélyezett a járműveken a visszazárható palackokból történő vízivás.

Forrás:KKM/Burger Zsolt
Azt is írta, hogy "az étel- és italfogyasztás tiltása nem egy speciális debreceni szabályozás, ez más országok helyi közlekedési szabályaival is megegyezik". Mondjuk ez például Bécsre pont nem teljesen igaz, ott például egészen lazán állnak hozzá ehhez a kérdéshez. Az Index ugyanis a debreceni esettel kapcsolatban megkereste a bécsi tömegközlekedési vállalatot, a Wiener Linient is, hogy náluk milyen a szabályozás. Daniel Amann, a cég sajtószóvivője elmondta a lapnak, hogy a bécsi tömegközlekedési eszközökön kifejezetten nem tiltják az evést vagy az ivást, de mindenkitől elvárják, hogy tekintettel legyen a többi utasra. "Vagyis senkinek sem tiltják meg, hogy elmajszolja a reggeli kiflijét, de a szagosabb pizza vagy kebab esetében arra kérik az utasokat, hogy legyenek tekintettel a többiekre, és inkább ne a járművön egyenek" - fogalmaz a lap. Igaz, ott 50 eurós takarítási költséggel számolhat az, aki a járműveket vagy a megállókat összekoszolja.

A polgármester szerint összességében a DKV-nak újra kellene gondolnia a szabályozást úgy, hogy az a biztonság mellett életszerű és utasbarát legyen.

Hozzászólások