Keresés
-18O
Debrecen
2019.06.16., vasárnap (Jusztin)

Aggódó civilek kereszttüzében Debrecen alpolgármestere

Offmedia- 2016.09.20. 10:23
1575
Lesz valódi együttműködés az önkormányzat részéről a civil szervezetekkel az Új Főnix Terv megvalósulása során? Milyen környezetvédelmi tervei vannak egyáltalán Debrecennek jelenleg?
Egy maroknyi, környezetvédelem iránt elkötelezett debreceni vett részt hétfő délután azon a rendezvényen, amit a Rónaőrző Természetvédelmi Egyesület és a Natív hozott létre. A Zöldellő Debrecen címet viselő beszélgetésre Barcsa Lajost, Debrecen alpolgármesterét is meghívták, hogy a civilek megtudják tőle: milyen környezetvédelmi szempontokat tartalmaz az Új Főnix Terv?

Barcsa Lajos elmondta, hogy mivel az Új Főnix Tervet részben Európai Uniós forrásokból is kívánják megvalósítani (a teljes tervezett keretösszeg egyébként 200 milliárd forint), így a nemzetközi elvárás miatt is vannak a projektben komoly, zöld vállalások a város részéről. Ilyen például az, hogy Debrecenben 80 ezer négyzetméteres zöldfelület újulhat meg. Az alpogármester elmondása alapján ez részben fásításból, részben pedig a lakótelepek zöldfelületeinek megújításából és/vagy kialakításából tevődik majd össze.

Ezen felül a légszennyezettséget is mérsékelnék a városban, a tervek szerint például az évtized végére mintegy húszezer tonnával csökkentenék a szén-dioxid-kibocsátást. Barcsa Lajos utalt arra, hogy Debrecenben főleg a téli időszakban szokott magas lenni a szálló por koncentrációja, az Új Főnix Terv pedig többek között az elkerülőutak megvalósulása során segíthet azon, hogy a légszennyezettség csökkenjen.

Barcsa Lajost, Debrecen alpolgármesterét faggatták a civilek
Forrás:offmedia.hu
Az elképzelések között szerepel, hogy elkészüljön egy olyan rendszer, amin keresztül a városlakók online, valós időben tájékozódhatnának arról, hol vannak a fő kibocsátók - például a közlekedés vagy a tüzelés okozza-e a levegő rossz minőségét. Barcsa Lajos egy ilyen alkalmazástól a szemléletváltást remélné, azt mondta ugyanis, hogy ha ezekre a dolgorka felhívják az emberek figyelmét, azzal már tudnának elérni eredményeket.

Ezen felül várhatóan a héten ad le az önkormányzat egy pályázatot EU-s forrásért, ami szintén a légszennyezettséggel lesz összefüggésben. Ám még mielőtt bárki hiú ábrándokba ringatná magát, az alpolgármester gyorsan hozzátette, hogyha Debrecen meg is nyeri ezt a pénzt, ebből a programból nem tudnak infrastruktúrát kiépíteni, a projekt célja "csupán" a szemléletformálás lesz.

Csak bizakodhatunk, hogy tényleg megvalósulnak a tervek

Ezen a szinten, ahol még csak átfogó tervekről volt szó, már annak is lehetett örülni, hogy látszott, hogy ebben az irányban nyitott az önkormányzat és szeretnék, ha ezen a területen eredményeket érnének el - fogalmazott lapunknak Karácsonyi György, a Debreceni Városvédő és -szépítő Egyesület elnöke. Az, hogy ez fog-e sikerülni, az már a részleteken múlik majd - tette hozzá. "Olyan óriási ez a terv [az Új Főnix Terv - a szerk.], és ennek a 200 milliárd forintnak a felhasználása még rengeteg mindentől függ" - fogalmazott. Hozzátette, hogy az alpolgármesternek volt néhány homályos megfogalmazása, és Karácsonyi György szerint az, hogy a környezetvédelemre szánt pénzt valóban úgy fogják-e felhasználni, hogy a végeredmény azt mutassa, ami látszólag most az önkormányzat szándéka, ezt most még "nem lehet biztosra venni".

Elmaradtunk az országos átlagtól a zöldfelületi mutatókban?

Karácsonyi György szóvá tette Barcsa Lajosnak, hogy szerinte zöldfelületi mutatóban rendkívül el vagyunk maradva az országos átlagtól. A városvédő kiemelte, hogy nem csupán az önkormányzati, hanem a magánberuházásoknál is szigorúan kellene figyelni, mindenki betartja-e a szóban forgó szabályokat. Azt is megemlítette, hogy az elmúlt évtizedekben az önkormányzat igencsak teret adott a belvárosban a beruházói kedvnek, aminek köszönhetően monstrumokkal telt meg Debrecen - példaként említve a Debrecen Plaza vagy a Fórum Debrecen bevásárlóközpontokat. Karácsony György azt is kifogásolta, hogy a túl sok belvárosi tér kapott műkő burkolatot, amiből lassan elég lehetne.

Barcsa Lajos az önkormányzati beruházásokkal kapcsolatban megemlítette, hogy a Dósa nádor tér rekonstrukciója során pont ez a városvezetés célja, hogy azon a részen minél nagyobb zöld terület jöhessen létre. A látványtervek egyébként itt vannak, ezek alapján mindenki eldöntheti, hogy mennyire tartja őket kielégítőnek "zöld" szempontból!

Beáldozzák a koncertteremért a régi épületeket?

A látványtervekkel kapcsolatban Gyarmathy István, a Rónaőrző Természetvédelmi Egyesület titkára aggodalmát fejezte ki, hogy a látványterveken szereplő új koncertterem miatt le fognak-e bontani házakat a Csapó utcán - itt konkrétan azokra gondolt, amelyek a Zenede és a Fórum között vannak, amelyekért egyébként szerinte nagy kár lenne. Barcsa Lajos erre azt válaszolta, hogy a Roncsbár mellett lévő 1-2 telekre kértek javaslatokat. Vagyis ebből a válaszból úgy tűnik, hogy ahogyan Gyarmathy István fogalmazott, a "szecessziós hangulatú" épületek jelenleg úgy néznek ki, hogy biztonságban vannak, de az alpolgármester nem jelentette ki egyértelműen és magabiztosan, hogy azokat az épületeket nem fogják lebontani a közeljövőben.

A rendezvénysorozat ezzel nem ért véget, a szervezők azt tervezik, hogy hamarosan Debrecen főkertészének és főépítészének meghívásával is rendeznek egy hasonló, nyílt fórumot.

Korábbi cikkeink az Új Főnix Tervről:

Hozzászólások