Keresés
-18O
Debrecen
2019.06.20., csütörtök (Rafael)

Amikor minden másodperc számít

Offmedia- 2016.05.16. 00:00
474
Az idő agy- és szívizomsejtet jelent stroke és szívinfarktus esetén, vagyis a legfontosabb tényező.
- A sürgősségi orvostan multidiszciplináris terület, számos orvosszakma együttműködésére épül a mentőorvostól, a gyermekgyógyászon át a belgyógyászig. Hogy a kórházba szállítás előtti ellátás minél gyorsabb legyen, az a mentőszolgálat hatásköre, míg a hatékony intézményi ellátás a sürgősségi osztályokon és a társszakmák együttműködésén múlik – emelte ki a II. Sürgősségi Orvostani Fórum pénteki sajtótájékoztatóján Szabó Zoltán, a Debreceni Egyetem Belgyógyászati Intézet Sürgősségi Orvostan Tanszék vezetője.

Forrás:Debreceni Egyetem
A konferencián mintegy kétszáz hazai szakember részvételével tekintik át a legnagyobb egészségügyi problémát jelentő szív- és érrendszeri betegségek sürgősségi ellátásának kérdéskörét május 13-14. között Debrecenben, a Kölcsey Központban.

- A stroke és a kardiovaszkuláris betegségek terén a jól szervezett ellátásnak köszönhetően az elmúlt években Hajdú-Bihar megyében és Debrecenben az országos átlaghoz képest sikerült a halálázási arányszámot 35-40 százalékkal csökkenteni. Ezt az ország más területein is alkalmazni kívánják, ezért az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) bevonásával készül egy olyan koncepció, ami összefoglalja a stroke-centrumok elhelyezkedését – beléértve az odajutási lehetőségeket is –, ami ahhoz kell, hogy minél rövidebb idő alatt kórházba kerüljön a beteg. A dokumentum nulladik pontja a 104 és 112-es számok tárcsázása, vagyis a mentők azonnali értesítése – ismertette Pápai György, az OMSZ regionális igazgatója.

Hozzászólások