Keresés
-18O
Debrecen
2019.10.17., csütörtök (Hedvig)

Balhé a menekülttáborban: itt a jogerős ítélet

Offmedia- 2017.03.14. 10:58
1016
Jogerősen 1 év 8 hónap börtönbüntetésre ítélte a Debreceni Törvényszék azt az afgán vádlottat, aki 2015. júniusában részt vett a Debreceni Menekülttábor lakóinak zavargásában.
A menedékkérők kitörtek a befogadóállomásról, az útra borították a hulladékgyűjtők tartalmát, felgyújtották, és több autót is megrongáltak. A törvényszék az elsőfokú ítéletnek megfelelően S.A. vádlottat csoportosan, a köznyugalmat súlyosan megzavarva elkövetett garázdaság bűntettében mondta ki bűnösnek és 5 évre kiutasította az országból.

A másodfokú bíróság az ítéletet a vádlott távollétében mondta ki. A.S. ugyanis már az esemény után néhány nappal eltűnt, a Debreceni Rendőrkapitányság elfogatóparancsot adott ki ellene, de a keresés azóta sem vezetett eredményre.

Forrás:offmedia.hu
Első fokon, 2016 szeptemberében a Debreceni Járásbíróság hat vádlottat ítélt el jogerősen, ők 1 év 4 hónap – 1 év 8 hónap szabadságvesztést kaptak, 3 – 4 év próbaidőre felfüggesztve. A bíróság valamennyi vádlottat 5 évre kiutasította Magyarország területéről.

A Debreceni Törvényszék szerint a Debreceni Járásbíróság eleget tett ügyfelderítési kötelezettségének és megalapozott tényállást állapított meg. Eszerint a hét férfi a debreceni, Sámsoni úti befogadó állomáson lakott, amikor társaikkal 2015. június 29-én 15 órától csoportokba összeállva, hangosan kiabálva köveket, dobozokat, betondarabokat és más különféle tárgyakat kezdtek el dobálni: Megrongálták a tábor kerítését, ablakokat törtek be, illetve a kerítésen kívül két rendőrségi autót és egy magántulajdonban lévő autót is megdobáltak. A létszám folyamatosan bővült, újabb és újabb menedékkérők csatlakoztak a rendbontókhoz, fémrudakkal és letört kerítéselemekkel felszerelkezve. A tömeg kinyomult a közterületre, kiborított és felgyújtott három hulladékgyűjtő edényt és azok tartalmát. A vádlottak kihívó magatartásukkal, hangosan kiabálva a nagy tömegben jelenlévő - utólag már be nem azonosítható személyeket - további rendbontásra, agresszív, a köznyugalom megzavarására alkalmas magatartásra buzdították. A helyszínre nagy erőkkel kivonuló rendőrségnek a környéket és az utat is le kellett zárnia.

Kereszti Réka tanácselnök indoklásában kiemelte: az erőszakos eseménysor súlyosan megzavarta a városrész köznyugalmát, pánik és riadalom alakult ki a lakosokban. A most jogerősen elítélt ötödrendű vádlott egyértelműen a rendbontók egyike volt, a befogadó állomás alkalmazottainak tanúvallomása mellett azonosítani lehetett őt az eseményeket rögzítő felvételeken is. Az, hogy A.S. már a nyomozati szakban ismeretlen helyre távozott, nem mentesíti őt a büntetőjogi felelősség alól.

Első fokon egyébként az ügy több vádlottja is beismerő vallomást tett.

Kapcsolódó hírek:

Hozzászólások