Keresés
-18O
Debrecen
2019.06.26., szerda (János, Pál)

Bezöldült Tisza István szobra, de most felújítják

Offmedia- 2016.10.25. 09:46
853
Az alkotást Győrfi Lajos restaurálta, most pedig a szobrász püspökladányi műtermében várakozik arra, hogy visszaszállítsák Debrecenbe.
Győrfi Lajos szobrászművész másodjára kapott megbízást Kisfaludi Stróbl Zsigmond Tisza István szobrának a restaurálására - közölte a Debreceni Egyetem. Először 2000-ben, az akkori, Klinika előtti újraállítás előtt. A szakember szerint össze sem lehet hasonlítani a két munkát, hiszen akkor a több évig a Déri Múzeum szenespincéjében elrejtve őrzött szobron nem csupán az idő múlásának nyomait kellett eltüntetni. Le volt öntve szurokkal, kezelni, néhol hegeszteni is kellett a felületeket. Emellett újra kellett tervezni az eredeti, 1926-os rajzok alapján a talapzatot is. Most elsősorban a tisztítás volt a feladat, mert mivel a fák alatt állt a bronzszobor, a felület szinte teljesen bezöldült. Emellett a sérült talapzat kijavítása is komoly restaurátori feladat.

Forrás:Debreceni Egyetem
- Ez a szobor Magyarország egyik legszebb figurális ábrázolása, benne van Tisza István karaktere, egyénisége, a plasztikai megoldások, a mintázatok bravúrosak  – fogalmazott a szobrászművész.

Kisfaludi Stróbl Zsigmond alkotása 1926-tól a Klinikák előtt állt majdnem két évtizeden át, majd 1945-ben ledöntötték és csak 2000-ben állították fel újra. A 2 méter 34 centiméter magas, 3.5 mázsa súlyú bronzszobor Magyarország első köztéri Tisza István ábrázolása. Az alkotást ünnepélyes keretek között, a miniszterelnök 1918-as meggyilkolásának évfordulóján, október 31-én 12.30-kor avatják fel új helyén.

Hozzászólások