Keresés
-18O
Debrecen
2019.10.20., vasárnap (Vendel)
  • Főoldal
  • Hírek
  • Helyi
  • Biztonsági őrből lett bűnszervezet irányítója egy hajdúszoboszlói férfi

Biztonsági őrből lett bűnszervezet irányítója egy hajdúszoboszlói férfi

Offmedia- 2016.12.09. 09:44
7859
Csaknem 800 millió forintot tudott elcsalni.
A NAV észak-alföldi pénzügyi nyomozói egy biztonsági őrzéssel és munkaerő-kölcsönzéssel foglalkozó bűnszervezet tagjait leplezték le. Több mint ötszáz vagyonőr után nem fizettek járulékokat. A bűnszervezet irányítója és három társa előzetes letartóztatásban van - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.

Egy hajdúszoboszlói volt biztonsági őr irányításával működő bűnszervezet főként Hajdú-Bihar megyében vállalt biztonsági őrzést. Nagyjából negyven céget hoztak létre stróman román ügyvezetőkkel. Egy-egy céget csak néhány hónapig működtettek, majd másikra cserélték. A munkavállalókat pedig egyik munkaerő-kölcsönző cégből a másikba jelentették.  A bűnszervezet nemcsak a munkavállalók után fizetendő járulékokat spórolta meg, hanem az általa nyújtott szolgáltatás utáni áfafizetést is elkerülte. Csaknem nyolcszázmillió forintot csaltak el.

Forrás:NAV
A pénzügyi nyomozók a rajtaütés napján Hajdú-Bihar és Jász-Nagykun-Szolnok megyében, valamint Budapesten, több mint harminc helyszínen tartottak házkutatásokat és tanúkat hallgattak ki. Az akcióban hamis román személyi igazolványt és száz darab cégbélyegzőt is lefoglaltak.

Öt személyt előállítottak és gyanúsítottként hallgattak ki, közülük három férfit és egy nőt előzetes letartóztatásba helyezett a Debreceni Járásbíróság, egy személy ellen pedig körözést rendeltek el.

A költségvetésnek okozott kár enyhítése érdekében százmillió forintot meghaladó értékben zárolták a társaság tagjainak ingatlanjait, valamint nagyobb értékű autókat is lefoglaltak.

A nyomozás üzletszerűen, bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás miatt folyik. A büntetési tétel akár húsz évig tartó szabadságvesztés is lehet.

Hozzászólások