Keresés
-18O
Debrecen
2019.05.24., péntek (Eszter, Eliza)

Bomba robbant a Hortobágyon

Offmedia- 2016.07.01. 16:15
968
Négy tűzszerész a helyszínen az életét vesztette.
A volt hortobágyi lőtéren robbanás történt péntek délután. A lőtér mentesítését már évekkel korábban elkezdték, de nemrég újabb lendületet kapott a munka.

Az MTI azt írja, hogy négy tűzszerész meghalt, egy pedig megsérült a tragédiában.

Az elsődleges adatok szerint egy második világháborús bomba robbanhatott fel, Nádudvar közelében - közölte a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője. A helyszíni szemle tűzszerész szakértők, ügyészek bevonásával tart. Az ügyészségi szóvivő azt mondta: a rendőrség közigazgatási eljárás keretében fogja vizsgálni a történteteket. Az ügyben a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr főkapitányság lesz az illetékes.

Forrás:MTI/Czeglédi Zsolt
A terület bombamentesítése mintegy 3,5 milliárd forintba kerül, összesen 4100 hektáron számolják fel a veszélyes maradványokat.

Hatástalanítás közben történt a robbanás

Pénteken kora délután, a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság kezelésében lévő területen, az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred állományába tartozó tűzszerészek mentesítési feladatokat láttak el - közölte a Honvédelmi Minisztréium. A mentesítés során az egyik robbanótest hatástalanítása közben eddig tisztázatlan okból felrobbant.

A robbanás következtében 4 tűzszerész katona életét vesztette, egy súlyosan megsérült, őt a MH Egészségügyi Központba szállították. A hozzátartozókat már értesítették. A honvéd vezérkar főnök elrendelte az eset azonnali kivizsgálását.

A legveszélyesebb munkát végezték

Ladocsi Attila igazságügyi tűzszerész az M1 aktuális csatornának nyilatkozva azt mondta: az elmúlt hatvan évben Magyarországon a Hortobágyon dobták le a legtöbb robbanótestet, és kísérleti lőtér is volt az a terület - tette hozzá. Olyan fel nem robbant kísérleti eszközök is lehetnek ott, amelyek a tűzszerészek számára is ismeretlenek - hangsúlyozta a szakértő, aki szerint ez az egyik legnagyobb és legveszélyesebb talajmentesítési munka, amit Magyarországon valaha végeztek.

Forrás:MTI/Czeglédi Zsolt
Kiemelte, hogy a magyar tűzszerészek világszínvonalon a legjobbak közé tartoznak, vagyis ha technikailag és szakmailag elvégezhető egy hatástalanítás, akkor azt jó eséllyel meg is tudják oldani. Így szerinte biztos, hogy nem felkészületlenség vagy kiküszöbölhető emberi mulasztás okozhatta a balesetet.

Évtizedes katonai tevékenység

A Hortobágyi Nemzeti Parkban (HNP) az egykori bombázólőtér tájrehabilitációja során 2013. november 12-én kezdődtek meg a tűzszerészi munkálatok. Már az első héten több mint húsz bombát és nagyjából egytonnányi lőszerhüvelyt, illetve robbanótestet találtak a honvédség tűzszerészei. Szilágyi Gábor, a HNP igazgatója a projektindító rendezvényen elmondta: a Nádudvar, Nagyiván, Kunmadaras, Karcag és Hortobágy közelében található egykori bombázólőtér területe máig magán viseli a több évtizedes katonai tevékenység nyomait. A HNP feladata a tájsebekkel tarkított terület helyreállítása, a bombalőtér használatából maradt hulladékok összegyűjtése és elszállítása, valamint a terület teljes tűzszerészeti mentesítése - részletezte Szilágyi Gábor.

A Magyar Honvédség tűzszerészei 2015 júniusában folytatták az egykori hortobágyi bombázótér mentesítését. Hende Csaba akkori honvédelmi miniszter elmondta: a mentesítés két fázisában előbb kézi műszerekkel feltárják és megjelölik a lőszerek, bombák helyét, majd a tűzszerészek megsemmisítik. Addig az időpontig 521 hektáron történt meg a mentesítés, amely során 532 robbanótöltetet és 126 kilogrammnyi egyéb pirotechnikai anyagot, robbanószert találtak.

Forrás:MTI/Czeglédi Zsolt
Rácz András, a Földművelésügyi Minisztérium környezetügyért felelős helyettes államtitkára hozzátette: az összesen 3,45 milliárd forintba kerülő projekt keretében több mint 4100 hektár területet mentesítenek és adnak vissza legelőnek a nemzeti parkban. A munkálatok, amelyet az unió finanszíroz, 2018. május 30-án fejeződnek be - mondta akkor a helyettes államtitkár.


Hozzászólások