Keresés
-18O
Debrecen
2019.06.20., csütörtök (Rafael)

Börtönbüntetés lett a traktoros üldözés vége

Offmedia- 2016.08.30. 16:00
812
Máris ítéletet hozott a Debreceni Járásbíróság.
Gyorsított eljárásban, bűnösnek mondta ki nagyobb értékre, társtettesként elkövetett lopás bűntettében a Debreceni Járásbíróság azt a három férfit, akik még szombaton loptak el egy traktort egy hajdúsámsoni gazda udvaráról. A bíróság az első-, és a másodrendű vádlottat egy-egy év, a harmadrendű vádlottat 8 hónap szabadságvesztésre ítélte, emellett a vádlottaknak 120 ezer, 200 ezer és 88 ezer forint pénzbüntetést is meg kell fizetniük. A bíróság a másod-, és a harmadrendű vádlott esetében a szabadságvesztés végrehajtását 2-2 év próbaidőre felfüggesztette. Az elsőrendű vádlott a szabadságvesztés mellett egy évig a közügyeket sem gyakorolhatja, illetve le kell töltenie azt a 6 hónapos börtönbüntetést is, amit egy korábbi bűncselekmény miatt róttak ki rá. A lopást ugyanis egy egy éves próbaidő alatt követte el.

Forrás:police.hu
A bírósági tényállás szerint az első és a harmadrendű vádlott a másodrendű vádlott alkalmazásában áll. A mezőgazdasági vontató eltulajdonítására a másodrendű vádlott, Sz. Sándor bírta rá dolgozóit azzal, hogy osztoznak majd a bevételen. Sz. Sándor vitte el a másik két férfit a hajdúsámsoni tanyára, ahol H. Péter Miklós bement a nyitott udvarra, beült a traktorba és a benne lévő kulccsal elindítva a járművet, Nyírmátonfalva irányába indult. A 3 millió forint értékű traktort ugyanis ott akarták átmenetileg elrejteni. Miközben az elsőrendű vádlott a rejtekhely felé haladt, a másik két férfi – Sz. Sándor és Sz. Tibor - felvezetőként figyelte az utat, egy idő után azonban hátrahagyták az elsőrendű vádlottat, mondván, ismeri a járást.

Forrás:police.hu
Időközben hazaért az eredeti tulajdonos, észrevette, hogy eltűnt az udvarról a traktor, rokonával azonnal autóba ült és a nyomok alapján követni kezdték a jármű útját. Közben riasztották a rendőrséget is. Utol is érték a járművet, az elsőrendű vádlott azonban nem állt meg. A rendőrök éppen szemből érkeztek, mire a vádlott letért az útról, kiugrott a tratktorból és próbált elmenekülni, az egyenruhások azonban a közelben elfogták.
A három vádlott beismerte a bűncselekmény elkövetését, mindhárman megbánták tettüket, az elsőrendű vádlott pedig vállalta a rongálási kár megtérítését is. A bíróságon nem tettek vallomást, de fenntartották a rendőrségen tett vallomásukat.

Forrás:police.hu
Az ítélet nem jogerős. Az ügyészség, illetve az elsőrendű vádlott és védője 3 nap gondolkodási időt kért, a másod-, és a harmadrendű vádlott és védőik ugyanakkor tudomásul vették az ítéletet.

Hozzászólások