Keresés
-18O
Debrecen
2019.05.22., szerda (Júlia, Rita)

Bővíthetik épületeiket a kertségekben élők

Offmedia- 2016.06.16. 10:35
328
A hétfőn módosított településrendezési és építési követelményekről szóló rendelet alapján a kertségekben az eddigi 3% helyett mostantól mintegy 10%-ot építhetnek be a kertségi részeken élők, ha Debrecen városvezetése is hozzájárul– jelentette be sajtótájékoztatóján Kőszeghy Csanád Ábel, a Jobbik debreceni frakcióvezetője.
A képviselő elmondta: van egy olyan pontja is a módosításnak, ami több tízezer debreceni számára öröm lehet, ha az önkormányzat is így akarja. Hozzátette: eddig az ezzel kapcsolatos javaslataink süket fülekre találtak a városvezetésnél, azonban mostantól a kormányrendelet szerint a mezőgazdasági területen lévő, zártkerti művelés alól kivett telken építmény legfeljebb 10%-os beépítettséggel helyezhető el, sőt, lakóépület is építhető, amelynek magassága akár 7,5 méter is lehet.

Kőszeghy Csanád Ábel
Forrás:Jobbik
Kőszeghy szerint mindez „fantasztikus lehetőség a kertségi lakosok számára, hiszen ha az adott területet kivonják művelés alól, akkor az eddigi 3 % helyett mintegy 10%-ot építhetnének be”. Kitért rá: eddig csak úgynevezett gazdasági épületeket létesíthettek ezeken a területeken, így sok ezer debreceni polgár lakik ma hivatalosan apró gazdasági épületekben. Majd kiemelte: ezután viszont már lakóépület is elhelyezhető lesz.

Ez többek között azt jelenti, hogy itt is igénybe vehetik a Családok Otthonteremtési Kedvezményét – magyarázta, ám azt is hozzáfűzte: fontos tudni azonban, hogy ez csak egy lehetőség, amihez Debrecen városának is hozzá kell igazítania az építési szabályzatát. Aláhúzta: már kezdeményeztem is a város vezetésénél és a főépítésznél, hogy mindez a lehető leghamarabb történjen meg.

Az a véleményem, hogy a jogszabályalkotó a kormányrendelet módosításával egyértelműen kifejezte a szándékát a zártkerti lakóingatlanok legalizációja iránt, és nagyon bízom benne, hogy ez végre cselekvésre készteti városunk önkormányzatát is – zárta tájékoztatóját a jobbikos.

Hozzászólások