Keresés
-18O
Debrecen
2019.10.17., csütörtök (Hedvig)

Bringahelyzet Debrecenben: hogyan lehet tekerni ekkora jégen?

Offmedia- 2017.01.27. 02:33
1509
Sok kerékpárosnak gondot okoz mostanában Debrecenben az, hogy a bringautakat használja, hiszen azok nagy része el van jegesedve és balesetveszélyes. Megkérdeztük az önkormányzatot, várható-e változás.
Különböző csoportokban és egyéb facebookos bejegyzésekben hetek óta panaszkodnak a debreceniek arról, hogy a városban alig néhány helyen van csak eltakarítva a járda, vagy az úttest. Az elmúlt hetek időjárása során ugyanis városszerte hatalmas jégpáncél alakult ki, és az időjósok szerint még egy darabig nem kúszik nulla fok fölé a hőmérő higanyszála, így hiába várunk az olvadásra. Bár az AKSD Kft. és a Dehusz Kft. munkatársai egyre gyakrabban fel-feltűnnek a forgalmasabb útszakaszokon, "valakikről" mintha elfeledkezett volna a város: ők pedig a biciklisek.

Akik nincsenek is olyan kevesen, vagy legalábbis nem lennének, hiszen sokan úgy vannak vele, hogy szinte nincs az a hideg, aminél ne lennének hajlandóak kétkerékre pattanni. Ha viszont már a kerékpárjuk mellett döntenek, ha van rá mód, szeretnének szabályosan közlekedni, erre pedig Debrecen bicikliút hálózata a város sok pontján lehetőséget is biztosít.

Kivéve az utóbbi időben, ahogyan erre több kerékpáros olvasónk felhívta a figyelmet, a bicikliutak jelentős részét masszív, 3-4 centiméteres jégtakaró fedi, amit, bár felszórnak, de kerékpárút esetén ez nem megoldás - írja az egyik legismertebb debreceni biciklis blog is.

Így néznek ki mostanában Debrecenben a bicikliutak
Forrás:bringabuzi.blog.hu
Lapunk megkereste az ügyben az önkormányzatot és arról érdeklődtünk, hogy mennyire prioritás a városnak az, hogy ne csupán a gyalogosjárdák, hanem a bicikliutak is járhatóak legyenek. Az önkormányzat ezzel kapcsolatban azt válaszolta, hogy ütemterv szerint, fontossági sorrendnek megfelelően takarítja az utakat, járdákat az AKSD Kft. Ez alapján az elsődleges feladatot a tömegközlekedési járművek útvonalai és fő gyűjtőutak jelentik. A lakótelepi, kertségi és egyéb utak mentesítésére ezt követően kerül sor. A Dehusz Kft. közel 400 közmunkása is kiveszi részét a feladatok elvégzésében, azokon a területeken, ahol az önkormányzat kötelezettséggel rendelkezik - közölték. A kerékpárutak tisztítása pedig az előbb említett sorrendben a gyűjtő- és tömegközlekedési utak után szerepel.

Megtudtuk, hogy a kerékpárutak síktalanítását január 17-én, 19-én, illetve 20-án rendelte meg az önkormányzat a szolgáltatótól, a megrendelésnek része volt többek között a Wesselényi lakótelep kerékpárútja is.

Az önkormányzat azt ígéri, hogy a lehetőségekhez képest a kerékpárosok igényeit is igyekeznek mihamarabb kielégíteni, éppen ezért elsődlegesen a közmunkások segítségét veszik igénybe a feladatok elvégzéséhez. A munkák jelenleg is folynak - tették hozzá.

A kerékpárutak teljes síktalanítása egyébként nem pusztán néhány tucat bringás érdekét szolgálná. A légszennyezettség ugyanis januárban többször is túllépte már a riasztási küszöbértéket Debrecenben, a város levegője pedig még mindig egészségtelennek minősül. Az ilyen figyelmeztetésekkor pedig az önkormányzat maga ajánlja rendre azt, hogy aki teheti, ne autóval közlekedjen, hanem tömegközlekedéssel utazzon, esetleg kerékpárral. Több debreceni biciklis szerint is azonban ez ördögi kör, hiszen a város több pontján is súlyosan balesetveszélyes a számukra kijelölt helyeken tekerni.

Hozzászólások