Keresés
-18O
Debrecen
2019.10.17., csütörtök (Hedvig)
  • Főoldal
  • Hírek
  • Helyi
  • „Bűnös az oktatás” – nagy baj a digitális íráskészség hiánya az NI-vezér szerint

„Bűnös az oktatás” – nagy baj a digitális íráskészség hiánya az NI-vezér szerint

Offmedia- 2017.01.27. 16:03
1142
Óvodáskorban még lenne lehetőség arra, hogy a kislányok ne csak babázzanak, hanem csavarhúzóval vagy számítógéppel is játszhassanak – mondta Ábrahám László Debrecenben.

Idén másodjára rendezi meg Debrecenben a National Instruments alapítványa a Science NO Fiction tudományfesztivált, amelynek jelmondata: éld át a tudományt! Az eseményre február 4-5-én kerül sor a Kölcsey Központban.

A fesztivál célja, hogy felkeltsék a fiatalok, vagy egészen a kisgyermekek figyelmét a természettudományos gondolkodás iránt. Az érdeklődők megismerhetik többek között a Puli Space Technologies-t, amely olyan új technológiákat fejleszt ki, amelyek lehetővé teszik űrjárművek rendszeres indítását a Holdra. De ott lesz még a Magyar Robotépítők egyesülete is, akik robot-vezetéssel, virtuális játékokkal, a levegőben történő robotszereléssel is készülnek.

A két óvodás kislány éppen egy olyan robotot raknak össze, ami elindul és megáll
Forrás:offmedia.hu

A kétnapos esemény során az is kiderül, hogyan készülnrk a legmodernebb elektronikai eszközök, de találkozhatunk humanoid és életmentő robotokkal, vagy kipróbálhatjuk a Lego robotok vezérlését, és a virtuális valóságot is átélhetjük.

A fesztiválon lesz még a First Lego League (FLL) nemzetközi robotikaverseny-sorozat kelet-európai elődöntője is, ahol hat ország (Csehország, Szlovákia, Románia, Bulgária, Oroszország, Magyarország) középiskolás csapatai mérik össze felkészültségüket és kreativitásukat. A 10-16 éves fiatalok 3-10 fős csapatokban dolgozva egy előre megadott, társadalmunkat aktuálisan érintő témában – 2017-ben az emberek és állatok kapcsolatáról van szó – kutatást végeznek, valamint egy teljesen automatikusan működő robotot terveznek meg, programoznak és tesztelnek úgy, hogy az képes legyen küldetését elvégezni a terepasztalon.

Fontos, hogy jó és képzett munkaerő dolgozzon a cégnél, részben ezért is indították el 2009-ben a mentorprogramot, mondta Ábrahám László, az NI Hungary Kft. ügyvezetője, aki a pénteki, Kölcsey Központban tartott sajtütájékoztatón keményen odacsapott a magyar oktatási rendszernek. Ez ugyanis nem adja át azt a digitális írástudást, amire a mai világban szükség lenne – mondta. A gyerek ugyanis hiába játszik napi szinten okostelefonon vagy tableten, ez a véleménye szerint nem egyenlő a digitális tudás megszerzésével vagy elsajátításával. A digitális írástudás Ábrahám László szerint ott kezdődik, hogy már az óvodás korú gyerekeket erre neveljük, akik erre még nyitottak. Főleg az ovis kislányoknál lenne ez nagyon fontos, akiknél ilyenkor még nem alakul ki az, hogy nem szabad csavarhúzóval vagy számítógéppel játszaniuk, csakis Barbie babázhatnak. Hozzátette, hogy nem is véletlen, hogy Debrecenben 5 óvodába járnak ki rendszeresen a saját mentorprogramjuk keretében az NI önkéntesei, illetve pont ennek a gondolatnak megfelelően cselekedtek, amikor a cég 15 éves születésnapja alkalmából 15 millió forint értékben ajándékozott három-három robotika készletet valamennyi debreceni általános iskola.

Balról jobbra: Aszalós László (Debreceni Egyetem, Informatikai Kar, dékánhelyettes), Komolay Szabolcs (alpolgármester), Ábrahám László (National Instruments ügyvezető), Tóth Gabriella (NI közösség kapcsolati referens)
Forrás:offmedia.hu

A jövő hétvégi, Science NO Fiction nevű tudományfesztivál azért is lesz érdekes, mert itt rendezik meg a First Lego League Robotprogramozási versenysorozat Kelet-Európai elődöntőjét. Itt a 10-16 éves gyerekekből álló csapatoknak az az egyik feladatuk, hogy angolul kell prezentálniuk. Ábrahám László szerint a hazai oktatási rendszerből ez is hiányzik, hogy a fiatalok megtanuljanak előadni, csapatban dolgozni. „Bűnös az oktatás” - fogalmazott az NI-vezér.

Az NI mentorprogramjához kapcsolódóan elmondta, hogy azon vannak, hogy felszabadultan tudjanak egyszerre alkotni és tanulni is mind az általános iskolások, mind a gimnazisták. A program keretében a diákcsoportok az állatbarát légyfogótól kezdve az intelligens házvezérlővel bezárólag rengeteg mindent létrehoztak már. Ábrahám Lászlóéknak az a céljuk, hogy felnőjön egy olyan generáció, akiknek a számítástechnika a kisujjukban van, és tudják is azt készség szinten használni.

Komolay Szabolcs, Debrecen alpolgármestere fontos kezdeményezésnek a Science NO Fiction fesztivált, ami a város kulturális, társadalmi érdekeit szolgálja. Még pedig azért, mert manapság a természettudományok iránt nem túl nagy az érdeklődés – fogalmazott. Pedig ezek és az ehhez kapcsolódó gazdasági fejlesztések azok, amelyek a világot előbbre viszik, tette hozzá az alpolgármester. Fontosnak tartja, hogy minél több fiatalt próbáljanak a természettudományok felé orientálni úgy, hogy az izgalmas és érdekes legyen a számukra.

Forrás:offmedia.hu

Az NI, Debrecen, illetve a Debreceni Egyetem között háromoldalú együttműködés van, ahogyan azt Aszalós László, a Debreceni Egyetem, Informatikai Kar, dékánhelyettese mondta, egyfajta szimbiózisban élnek. A dékánhelyettes hangsúlyozta, hogy az NI szakemberei a karon időnként órákat is adnak, illetve egyéb speciális ismereteket adnak át a hallgatóknak.

A fesztivál február 4-5-én 10 és 19 óra között fogadja a látogatókat. Három éven aluliaknak ingyenes a belépés, a gyerekeknek 500 Ft, a felnőtteknek 1000 Ft a két napra.

Hozzászólások