Keresés
-18O
Debrecen
2019.11.15., péntek (Albert, Lipót)

Bűvösvölgyben nevelhetik kritikus érdeklődésre a gyerekeket

MTI- 2017.02.08. 16:32
756
Az ország második, első fővároson kívüli médiaértés-oktató központját adta át szerdán Debrecenben a Nemzeti Média- és Hírközlési hatóság (NMHH) elnöke.
Az intézmény avatásán Karas Monika kiemelte: a hatóság célja, hogy a 9-16 év közötti korosztály lehetőleg korán, már online élete kezdetén kapja meg a szükséges ismereteket.

A másik ok, hogy élő, nem "papírízű", személyes tapasztalatokat gyűjtsenek az ismeretek biztonságos alkalmazásához, illetve, hogy tanulhassanak olyan oktatóktól, akik az újmédia környezetéről naprakész tudással rendelkeznek - mondta az NMHH elnöke.

Karas Monika emlékezetett rá, hogy az NMHH 2014 májusában a budapesti Hűvösvölgyi úton nyitotta meg első, a médiaműveltség és -tudatosság erősítését célzó oktatóközpontját, amely azóta is nagy sikerrel üzemel. A megnyitás óta több mint 200 település több mint 17 ezer diákja látogatta meg az intézményt - mintegy harmaduk halmozottan hátrányos helyzetűként vagy halmozottan hátrányos helyzetű településről érkezett -, és vett részt a gyakorlott médiaértés-oktatók vezette foglalkozásokon.

Forrás:MTI/Czeglédi Zsolt
A második, debreceni Bűvösvölgy-központban olyan gyakorlati tapasztalatot, készségfejlesztési lehetőséget kapnak a diákok, ami segít nekik eligazodni a virtuális térben - fűzte hozzá.

"Az NMHH-nál hiszünk abban, hogy ha elérjük, a gyermekek kritikus érdeklődéssel és megfontoltsággal nyúljanak az okoseszközeik után, és ha idővel a médiatudatosság magától értetődő kompetenciának minősül számukra, akkor kiegyensúlyozottabb, magabiztosabb és felelősségteljes felnőttek lesznek. Bízom abban, hogy a debreceni Bűvösvölgy olyan életre szóló élményt jelent majd számukra, amelyet beépült tapasztalatként haza tudnak vinni magukkal" - mondta Karas Monika.

A Bűvösvölgy-hálózat kialakításával az NMHH azt a célt tűzte ki, hogy olyan központokat hozzon létre, amelyek egyedülálló eszközparkjuk és képzett médiaértés-oktatóik segítségével játszva, aktív alkotófolyamatok során, tanáruk jelenlétében tanítják meg a gyermekeknek, hogyan hat rájuk a média - jegyezte meg az NMHH elnöke.

A debreceni Bűvösvölgyben rádió-, film- és híradóstúdiót is berendeztek, de külön foglalkozásokon ismerkedhetnek a diákok például az internet kockázataival. A program igazodik a nemzeti alaptantervben megfogalmazott törekvésekhez.

Karas Mónika és Barcsa Lajos átvágták a szalagot az avatáson
Forrás:MTI/Czeglédi Zsolt
Az NMHH debreceni médiaértés-oktató központjába iskolai szervezésben várják a csoportokat Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Borsod-Abaúj-Zemplén, Jász-Nagykun-Szolnok és Békés megyékből. Az érdeklődő pedagógusok ezen az oldalon juthatnak további információkhoz. A bűvösvölgyi látogatás Debrecenben is ingyenes, az érkező csoportoknak térítésmentes szállítást is biztosít a hatóság - hangzott el a megnyitón.

Barcsa Lajos (Fidesz-KDNP), Debrecen alpolgármestere a megnyitón egyedülállónak nevezte a Bűvösvölgy-kezdeményezést, már csak azért is, mert egy kimutatás szerint a 9-16 év közötti korosztály 60 százaléka napi szinten internetezik, további 30 százalék pedig heti többszöri alkalommal kerül kapcsolatba a világhálóval.

Debrecen történelmi hagyományaira is alapozva rendkívül fontosnak tarja a városban tanuló 70 ezer diák lelki- és testi fejlődésének segítését. Néhány éve létrehozták az Agora tudományos élményparkot, ahol látványos kísérletekkel kerülhetnek közelebb a diákok a természettudományokhoz - jegyezte meg.

Barcsa Lajos hozzátette: az Új Főnix tervben 10 milliárd forint áll rendelkezésre oktatási intézmények fejlesztésére, új bölcsődét, óvodát és nemzetközi iskolát is építenek a városban, e sorba jól illeszkedik a most átadott Bűvösvölgy.

A debreceni Bűvösvölgy átadáson általános iskolás diákok tartottak kisfilm-, illetve híradó-készítési bemutatókat a résztvevőknek.

Hozzászólások