Keresés
-18O
Debrecen
2019.11.15., péntek (Albert, Lipót)
  • Főoldal
  • Hírek
  • Helyi
  • Csajokat a tudományba – miért van olyan kevés lány a műszaki képzésben?

Csajokat a tudományba – miért van olyan kevés lány a műszaki képzésben?

Somló-Bakos Dalma- 2017.05.18. 15:03
2922
Izgalmas programok, sikeres nők – többek között ez várta a debreceni Agórában az érdeklődő diáklányokat.
A magyarországi cégeknek nő az igényük jól képzett szakemberekre, különösen a technika, a természettudományok vagy az informatika területén. Ugyanakkor pont ezeken a területeken messze az átlag alatt van a nők aránya. Így a nők lemaradnak sok izgalmas munkahelyről, a vállalatok pedig sok tehetséges, kreatív munkatársról.

Forrás:offmedia.hu
Éppen emiatt hozták létre a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara kezdeményezésére a TechCsajok nevű rendezvénysorozatot, ami csütörtökön Debrecenbe érkezett az Agórába. Itt körülbelül 200-250 diáklánynak mondták el sikeres nők, hogyan tudtak érvényesülni műszaki vagy természettudományos területen, de több cég kiállítóként is részt vett az eseményen. Volt, ahol a palacsintasütéshez a lányoknak maguknak kellett bringával megtermelniük az áramot, de találkozhattak robotikával, izgalmas kísérletekkel is.

„Marhaság”, hogy műszaki területen a nők ne tudnának jól teljesíteni – fogalmazott Palkovics László államtitkár az esemény sajtótájékoztatóján. Gyakran mondják, hogy ez a terület nehéz, ráadásul a nőket nem is fogadják be, de az államtitkár szerint ez nem igaz.

Balról jobbra: Somogyi Béla (Agóra), Papp László polgármester, Thomas Narbeshuber (BASF), Palkovics László Államtitkár, Szilvássy Zoltán (rektor, Debreceni Egyetem)
Forrás:offmedia.hu
Az oktatásért felelős államtitkár nem sokkal ezután jelentette be, hogy a kormány jogszabályi és pénzügyi feltételek biztosításával támogatja a Debreceni Egyetemet (DE) a műszaki képzési struktúra átalakításában. Szerinte a képzés megújítását az Ipar 4.0 koncepció kihívásai mellett a régióban felmerülő munkaerőpiaci igények teszik szükségessé. A DE a műszaki képzés fejlesztéséhez kapcsolódó Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program (EFOP) pályázatain összesen 1,2 milliárd forintot nyert el a műszaki, a matematikai, az informatikai területek népszerűsítésére, illetve a duális képzés erősítésére.

„A műszaki tudományok világában erősíteni kell a hölgyek jelenlétét és osztom azt a véleményt is, miszerint sokkal jobb adottságokkal rendelkeznek a hölgyek ezen a területen, mint a férfiak” - ezt már Debrecen polgármestere, Papp László mondta. Ezt azzal „támasztotta” alá, hogy míg a férfiak egyszerre csak egy, a nők több dologra is képesek koncentrálni.

Forrás:offmedia.hu
Thomas Narbeshuber, a BASF kelet-európai vezetője elmondta, hogy bár a felsőoktatásban jó a lányok aránya (53 százalék), de csupán 17 százalékuk tanul természettudományos területen. Egyfajta önbizalomnövelőként hangsúlyozta, hogy a nők semmivel sem kevesebbek a férfiaknál, és példaként több női, sikeres tudóst is felhozott arra a felvetésére, hogy a lányoknak is ugyanannyi esélyük van érvényesülni: így például szóba került Marie Curie, aki fizikából és kémiából is megkapta a Nobel-díjat, de a magyar Telkes Mária is, aki a napenergia kutatásának volt az egyik úttörője.

„Szeretnénk, hogy a fiatal lányok érdeklődjenek a műszaki, természettudományos pályák iránt” - fogalmazott lapunk kérdésére Thomas Narbeshuber.

Inspirációk

A sajtótájékoztatást egy rövid beszélgetés követte, amin részt vett Fábián Ágnes, a Henkel Magyarország ügyvezető igazgatója, Gódor-Horváth Boglárka, a BASF Lead Crop Managere, Puhr Károly (BASF) vegyipari folyamatmérnök, Szucsik-Kiss Gabriella, aki az Elműnél a vezetőfejlesztéssel foglalkozó csapatot irányítja, és Tóth Sára, aki az Agóránál az orvosbiológia labor vezetője.

Fábián Ágnes kiemelte, hogy a cégnek nagy szüksége van mérnökökre, kutatókra, de vegyészeket és informatikusokat is várnak. „Izgalmas feladat egy olyan  nagy nemzetközi vállalat magyarországi vezetőjének lenni, mely világszerte három (kozmetika, mosó-és tisztítószer és ragasztás technológia) területen tölt be vezető szerepet” - mondta.

Balról jobbra: Puhr Károly (BASF), Gódor-Horváth Boglárka (BASF), Fábián Ágnes (Henkel), Tóth Sára (Agóra), Szucsik-Kiss Gabriella (Elmű)
Forrás:offmedia.hu
Az agrárszakemberként dolgozó Gódir-Horváth Boglárka felidézte, hogy amikor elhatározta, hogy agrármérnökként szeretne dolgozni, a környezetében sokan megpróbálták lebeszélni erről az álmáról, mondván, nem fog tudni elhelyezkedni nőként ebben a szakmában. Azt tanácsolta a résztvevő lányoknak, hogy ne adják fel az álmaikat, tegyenek azok megvalósulásáért, mert nincsen lehetetlen, csak meg kell dolgozni érte. „Hasznosnak tartom ezt a rendezvényt nagyon, mert tudom, hogy nekem is sokat segített volna akkor, ha valakitől hallom, hogy igen, csináld csak, nem azért, mert sikerülhet, hanem mert sikerülni is fog! Szeretném, ha minél több fiatal hallaná azt, hogy merjék azt a szakmát választani, amire késztetést éreznek belül, mert ez az egyetlen módja annak, hogy később ne csupán a munkájuk legyen az a szakma, hanem a hivatásuk is” - fogalmazott hozzátéve: senki ne hallgasson azokra, akik azt mondják, hogy nőként valamit nem lehet megvalósítani.

Elveszítik az érdeklődést

Thomas Narbeshuber elmondta, hogy a lányokat 10-12 éves koruk körül még legalább annyira érdeklik a természettudományok, mint a fiúkat, aztán ezután valahogy „elveszítik” ezt az érdeklődésüket. Ennek egyik oka lehet az is, hogy ekkoriban már a társadalmi sztereotípiák is hatással vannak rájuk, de Narbeshuber felidézte, hogy amikor kutatónőkkel dolgozott együtt, tőlük azt hallotta, hogy nehéz volt nekik olyan környezetben dolgozni, ahol szinte csak férfiak voltak.

Több nemzetközi cégnek is van már olyan programja, ami a vállalati „színességre” törekszik, vagyis minél vegyesebb legyen az összetétel: akár származást, akár életkort, akár pedig a nemiséget nézzük. Ez jó példa lenne a hazai cégek számára is, de Narbeshuber azt mondja, arra nincs rálátása, hogy a magyar vállalatok mennyire törekednek erre.

Felvetésünkre, hogy a TechCsajok nevű rendezvényen öt férfi tartott sajtótájékoztatót, rögtön jött a válasz, hogy az azt követő beszélgetésen azonban már négy nő vett részt. Ez valóban igaz, ahogyan az is, hogy a rendezvény ezen blokkján az újságírók, tévések már nem vettek részt. „Ezen is változtatni szeretnénk. Hogy 10 év múlva megváltozzon ez az arány, hogy mondjuk csak két férfi és három nő tarthasson egy sajtótájékoztatót, vagy akár csak a nők – férfiak nélkül. De a pódiumbeszélgetésről mindenképp kiemelném Fábián Ágnest, aki egyszerre cégvezető és édesanya is. Kell, hogy lássák a lányok, nem kell választaniuk a család és a karrier között” - mondta Narbeshuber.

Hozzászólások